La Vanguardia (Català-1ª edició)

El nou pressupost de la Fundació Dalí preveu beneficis

El patronat aprova el pla d’acció 2022 per obtenir un saldo positiu de 565.000 euros

- JOSEP PLAYÀ MASET

Després de dos anys difícils marcats per la caiguda de visitants i la necessitat d’adoptar mesures dràstiques, que han inclòs els ERTO al personal, la Fundació Gala-Salvador Dalí afronta el 2022 amb l’objectiu d’aconseguir uns beneficis de 565.000 euros. Almenys això és el que preveu el pressupost aprovat ahir pel patronat que presideix Jordi Mercader.

Malgrat aquestes previsions, es calcula que el nombre de visitants del 2022 se situarà entre el 65% (per al Teatre-Museu de Figueres i el castell de Púbol) i el 75% (Portlligat) respecte del 2019. Aquell any, abans de la pandèmia, es van obtenir uns beneficis de 3,97 milions d’euros. El 2020 es va revertir la xifra, i hi va haver unes pèrdues de 3,12 milions. Ara la previsió és poder tancar el 2021 amb equilibri o lleugeres pèrdues. Fins al 30 de setembre d’aquest exercici s’havien rebut 275.734 visitants entre els tres museus, molt lluny encara dels 901.928 del 2019. D’aquests visitants, pràcticame­nt n’hi ha un 15% de Catalunya i un 30% de la resta d’Espanya, amb descensos molt inferiors en els dels visitants estrangers. Només els francesos i els holandesos tenen caigudes inferiors al 50%, mentre que gairebé ha desaparegu­t el turisme de Rússia, els Estats Units i el Japó.

Jordi Mercader, com a president de la Fundació Dalí, considera que, si bé encara hi ha moltes incògnites sobre l’evolució futura (pendents d’una altra possible onada de covid, de les previsions econòmique­s a la baixa i de la inflació), els pitjors moments ja han passat. L’objectiu ara és consolidar la institució, reforçar les àrees comercials i de coneixemen­t tecnològic i mantenir l’autonomia econòmica i la independèn­cia. Si això s’aconseguei­x, la intenció al final de l’any vinent és obrir una reflexió sobre els projectes a mitjà termini.

Mercader destaca el suport de les administra­cions, concretat en les aportacion­s anunciades en els pressupost­os que actualment estan en tràmit: 175.000 euros de l’Estat, 100.000 de la Generalita­t i 55.000 de l’Ajuntament de Figueres. Aquests 330.000 euros “es destinaran a programes d’inversió, especialme­nt de digitalitz­ació, informàtic­a inter

Per al 2022, l’Estat hi aportarà 175.000 euros; l’Ajuntament de Figueres; 55.000 més, i la Generalita­t, 100.000

na i mantenimen­t dels actius museístics”.

Respecte de futures exposicion­s, Mercader recorda que es començarà l’any 2022 amb mostres obertes a Sant Petersburg (Rússia), Seül (Corea) i Taipei (Taiwan) i dos projectes immersius a París i Florència que després aniran a Anvers i Gant. També es va anunciar el relleu per “raons estrictame­nt personals” del secretari general Lluís Peñuelas, expert en dret financer i tributari, després de 30 anys en el càrrec, per Isabella Kleinjung, actual responsabl­e dels serveis jurídics. ●

 ?? FCRR  LERCÍL A  rN ?? El president de la Fundació Dalí, Jordi Mercader, ahir a Figueres
FCRR LERCÍL A rN El president de la Fundació Dalí, Jordi Mercader, ahir a Figueres
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain