La Vanguardia (Català-1ª edició)

Madrid-Barcelona, “tiquet imbatible”

- EL MIRADOR SERGIO ILA-SANJUÁN

“El tiquet Madrid-Barcelona és imbatible”, assegurava ahir el ministre de Cultura i Esports Miquel Iceta al Fòrum EuropaTrib­una Catalunya. “Quan un turista xinès planeja el viatge no es limita a una sola ciutat. Cal afavorir les sinergies entre capitals perquè tots hi sortirem guanyant”, va afegir.

La presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, va presentar el seu company de partit i vell amic assenyalan­t que “ser la seva telonera és un motiu d’orgull”. A més de tenir sentit de l’humor, “sobretot és un polític d’idees i de projectes. I prefereix equivocar-se buscant la reconcilia­ció que no pas encertar-la mantenint ferides obertes”.

Iceta va fixar les prioritats del seu ministeri. Primer, “acompanyar i promoure el renaixemen­t cultural. “Es tracta no només de sortir de la crisi, sinó de sortir-ne forts. Cal ajudar a crear un clima d’optimisme”. Segon, aconseguir l’aprovació, al llarg del 2022, dels elements centrals de l’Estatut de l’Artista, “perquè els creadors puguin exercir la professió en un marc estable i amb uns ingressos dignes”.

Tercer, l’economia. Va recordar que la Cultura representa un 4% de l’economia espanyola i dona feina a 700.000 persones. En el sector de l’Esport n’hi treballen 220.000. El pressupost del Ministeri per al 2022, 1589 milions d’euros, és, declara, “un 38% superior al de l’any passat”

La renovació de l’acord de cocapitali­tat entre Madrid i Barcelona li ha valgut alguna crítica. “Jo soc federalist­a i crec que el que beneficia Barcelona beneficia Espanya. És bo que es reconegui la seva importànci­a per al conjunt del país”. Però dona la raó a Gerard Piqué quan diu que a Madrid es respira més dinamisme que a Barcelona.

“Jo soc de Pasqual Maragall, dels Jocs Olímpics i d’una Barcelona amb empenta. Hem de recuperar el prestigi i la capacitat d’atracció”. Però, contra els rumors, nega qualsevol aspiració a l’alcaldia: “Des de fa temps treballo perquè Barcelona tingui un magnífic alcalde, Jaume Collboni”.

Al costat d’Iceta, Batet i el periodista Joan Maria Morros, integraven la taula José Luis Rodríguez, president de Nueva Economía Fórum, i el doctor Ignacio Orce, d’Assistènci­a Sanitària, patrocinad­ora de l’esmorzar col∙loqui de l’hotel Palace. Entre els assistents, notables del socialisme català (Salvador Illa, Narcís Serra, José Montilla, Pere Navarro), i de la societat i la cultura com Josep Sánchez Llibre, José Creuheras, Salvador Alemany, Joan Laporta, Daniel Martínez, Patrici Tixis, Daniel Fernández o Lluís Cabrera. ●

 ?? /TM/T  E%&,(% F  - ?? Miquel Iceta al Fòrum Europa
/TM/T E%&,(% F - Miquel Iceta al Fòrum Europa
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain