La Vanguardia (Català-1ª edició)

Futbol i femení

- Santi Nolla

Aquesta frase feridora ja s’ha superat. Fa temps es va arribar a comentar, amb un marcat to masclista, que “el futbol femení ni és futbol ni és femení”. Aquesta expressió estúpida va ser llançada a la penombra juràssica des del mateix moment que el futbol femení ha recorregut una progressió extraordin­ària. Avui ja ningú no s’atreviria a fer aquest comentari despectiu, també perquè la societat mateixa ha canviat. És futbol i femení.

L’evolució del futbol femení no necessita paraules grandiloqü­ents ni grans editorials. Només cal desgranar les dades per constatar una realitat aclaparado­ra i excel·lent. El primer partit oficial de futbol femení es va jugar el 1895 a Londres, entre un equip del nord i un altre del sud. Van guanyar les dones del nord per 7-1 i el diari The Standard va comentar que si la portera del nord hagués jugat amb l’altre equip el resultat hauria estat molt diferent. A aquell matx hi van anar 10.000 aficionats un 23 de març. El mateix mes, però del 2019, el Wanda Metropolit­ano va registrar una entrada de 60.000 persones per veure un Atlètic de Madrid-Barça de Lliga.

Avui les nenes porten a les samarretes els noms d’Alèxia, Jenni o Aitana en lloc del de Messi, i el Barça va llançar a la venda al setembre la primera samarreta de l’equip femení amb talles d’home. Fins ara només

Una dada interessan­t: el Barça ja comerciali­tza amb talles masculines la samarreta del femení

s’havia comerciali­tzat exclusivam­ent amb talles per a dona.

L’audiència de la final del Mundial de futbol femení entre els EUA i Holanda, jugada el 2019, va ser de 14,2 milions d’espectador­s al país nord-americà, davant els 11,4 de la final masculina del Mundial de Rússia el 2018. La cita mundialist­a femenina va deixar per a França 284 milions d’euros al seu PIB. Els cinc milions d’euros d’increment del pressupost ordinari del Consell Superior d’Esports (CSD) per al 2022 aniran destinats íntegramen­t al desenvolup­ament de la Lliga de Futbol Femenina.

Segons dades de la FIFA es calcula que 45 milions de dones i nenes practiquen futbol i al món hi ha 13,5 milions de federades. A Espanya les llicències s’han duplicat els darrers cinc anys i s’ha passat de 40.000 a 77.000, tenint en compte que la mitjana d’audiència per partit de Lliga de la temporada va ser de 100.000 espectador­s, un 37 per cent més que l’anterior. Ahir Mundo Deportivo va organitzar la primera gala de futbol europeu femenina patrocinad­a per un mitjà de comunicaci­ó, i se situa en el nivell de sensibilit­at de la societat i fa un just homenatge als milions de jugadores que cada dia s’esforcen perquè totes aquestes dades espectacul­ars vagin creixent i hagin permès situar el futbol femení a l’elit de l’esport.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain