La Vanguardia (Català-1ª edició)

A Qatar li sortirà el tret per la culata?

“Ves amb compte amb el que desitges”.

- OERGI lHD John Carlin

Tant esforç, tanta il·lusió, tants diners gastats, d’una manera o altra, però... Qatar s’acabarà penedint d’haver arrencat els vots necessaris per celebrar el Mundial 2022? La bona notícia és que països futbolers importants com Espanya, Alemanya, Anglaterra i el Brasil hi participar­an, cosa que assegura que el torneig tornarà a ser l’espectacle esportiu més vist del món. La dolenta, per a Qatar, és que, en comptes de servir per promoure la idea de la seva modernitat vibrant, el torneig podria acabar amb la seva imatge enfonsada.

Com més s’acosta el Mundial, més notícies surten dels suposats abusos de drets humans contra les desenes de milers de treballado­rs pobres estrangers que han contractat per construir, en temps rècord i del no-res, els estadis i els hotels necessaris perquè tot estigui a punt quan comenci el primer partit, el 21 de novembre de l’any que ve. El creixent escrutini a mesura que s’acosti la data també demostrarà que el diminut país desèrtic no està exactament al corrent de les últimes tendències respecte als drets de les dones, els homosexual­s i els transgèner­es.

Tot això més o menys ho sabíem. La novetat, i el possible malson per als xeics, és que més i més jugadors dels equips participan­ts en el Mundial estan prenent consciènci­a de la situació a Qatar, i molts no pensen callar. Ja s’han vist senyals de les protestes que hi podria arribar a haver, potser bastant més estesos, en camps qatarians.

Les seleccions d’Alemanya, Holanda i Noruega s’han manifestat aquest any en alguns dels seus partits de classifica­ció per al Mundial lluint les paraules “Human rights” a la samarreta en clara al·lusió a les mancances pel que fa a drets humans a Qatar.

Els noruecs van ser els primers, i la FIFA va respondre de manera que les seleccions tenen via lliure per fer el mateix una vegada comenci el torneig. No hi haurà “conseqüènc­ies disciplinà­ries” per a Noruega, va dir la FIFA, ja que “creu en la llibertat d’expressió i en el futbol com a força per al bé”. La selecció anglesa podria ser la següent a apuntarse a les protestes. Un portaveu va dir el cap de setmana que els jugadors tindrien “una conversa” sobre què farien.

“Hi ha molt més a les notícies sobre els problemes a Qatar”, va afegir el portaveu. “Òbviament ens hi fixem. No som robots. Som éssers humans”.

The Guardian va publicar un reportatge a començamen­ts d’any en què al·legava que 6.500 treballado­rs migrants havien mort a Qatar des de l’adjudicaci­ó del Mundial, el 2010. The Sunday Times de Londres acaba de publicar una història sobre desenes d’obrers nepalesos que han tornat a casa amb problemes crònics de ronyó perquè, segons els metges, van ser obligats a treballar a Qatar sense prou aigua per beure en temperatur­es de 50 graus.

No s’acabarà aquí. No descartem que surtin a la llum més detalls sobre com exactament Qatar va aconseguir convèncer una majoria de delegats de la FI

Cada vegada més jugadors dels equips del Mundial prenen consciènci­a de la situació a Qatar

No descartem que hi hagi protestes no només als camps de joc, sinó també a les grades i als carrers

FA que votessin a favor de celebrar un Mundial sabent que es jugaria suportant una calor de, precisamen­t, 50 graus, o més. No oblidem que quan van votar se suposava que el torneig es continuari­a disputant, com sempre, a l’estiu de l’hemisferi nord. Només després es va decidir evitar possibles morts entre els jugadors i els aficionats i moure’l al novembre i el desembre. Per això s’hauran d’interrompr­e els calendaris de les grans lligues europees, cosa que provoca profunda irritació entre els molts aficionats que prefereixe­n el futbol de clubs al de seleccions.

No descartem tampoc que hi hagi manifestac­ions no només als camps de joc, sinó també als estadis i als carrers de Qatar organitzad­es per activistes infiltrats del moviment LGBT, cosa que posaria les autoritats qatarianes en un compromís. Possibles imatges de repressió policial farien la volta al món.

Hi ha una nova paraula en anglès aplicada als països del Golf, a l’Aràbia Saudita i als Emirats a més de Qatar, sportswash­ing, i significar­ia una cosa així com rentar-se la cara no amb sabó, sinó amb la celebració de grans esdevenime­nts esportius internacio­nals. A veure si li sortirà el tret per la culata a Qatar i el Mundial el deixarà amb una imatge més bruta que mai.

 ?? KARIM JAAFAR / AFP ?? Imatge exterior de l’estadi Al-Thumama de Doha, un dels vuit que acolliran el Mundial de futbol
KARIM JAAFAR / AFP Imatge exterior de l’estadi Al-Thumama de Doha, un dels vuit que acolliran el Mundial de futbol
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain