La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ribera afirma que ningú no està disposat a invertir en una nova nuclear

-

seva oficina central al Regne Unit”, va dir el ministre holandès d’Afers Econòmics i Clima, Stef Blok. “Estem en converses amb l’alta direcció de Shell sobre les implicacio­ns d’aquest moviment per als llocs de treball, les decisions crítiques d’inversió i la sostenibil­itat”, va afegir.

L’empresa, que recentment havia patit els efectes dels tribunals holandesos en relació amb els seus compromiso­s climàtics, té per objectiu eliminar Royal Dutch del seu nom, part de la seva identitat des del 1907, per convertir-se simplement en Shell. La firma ha mantingut una disputa de llarga durada amb les autoritats holandeses per l’impost de retenció de dividends del 15% del país sobre algunes de les seves accions, la qual cosa les fa menys atractives per als inversors internacio­nals. Shell va introduir l’estructura d’accions de dues classes l’any 2005. Ahir, fonts pròximes al Govern van dir a Bloomberg que l’Executiu que encapçala Mark Rutte estudia canvis fiscals per evitar la marxa de Shell, però no està clar que compti amb els suports necessaris.

Ara, la seva fuga dels Països Baixos crea controvèrs­ia. De moment, els accioniste­s de la petroliera estan convocats el 10 de desembre a una junta general en la qual se sotmetrà a votació l’esmena dels estatuts de la companyia per dur a terme el canvi anunciat i que requereix un suport, almenys, del 75% dels vots emesos.

La companyia continuarà cotitzant tant a Amsterdam com a Londres i Nova York, com fins ara, però, segons va indicar Shell en un missatge gravat, el conseller delegat de la companyia, Ben van Beurden, i la directora financera de Shell, Jessica Uhl, traslladar­an la seva residència al Regne Unit, la qual cosa suposa la mostra més clara que no es tracta d’un canvi cosmètic, sinó d’un trasllat que afectarà el centre real per a la presa de decisions. ●

La ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, va afirmar ahir que cap grup empresaria­l espanyol no està disposat a obrir un nou cicle de centrals nuclears de 40 anys de durada.

“No hi ha cap voluntat ni ningú del sector ha demanat de reobrir el debat per a un cicle complet”, va assenyalar la ministra en la seva intervenci­ó en una jornada sobre despoblaci­ó a Saragossa, segons informa Europa Press. La ministra va apostar per “completar l’estratègia” del Govern d’Espanya i promoure l’eficàcia i l’eficiència, la penetració de les energies renovables i altres solucions. “Som un país enormement ric en recursos”, va afegir.

Ribera va explicar que emprendre l’allargamen­t de la vida d’alguna de nuclear, garantint-ne la seguretat, “és possible”, però “pensar en un cicle de 40 anys requereix una inversió gairebé equivalent a invertir en una nova central”, cosa a la qual no està disposada cap empresa espanyola, segons va dir.

La ministra va ironitzar, d’altra banda, sobre les últimes declaracio­ns sobre energia del president del PP, Pablo Casado. “Un dia demana que tallem el gas i un altre que obrim centrals nuclears”, va dir la ministra, que va afegir que “és una mica fosc” l’interès del líder dels populars en relació amb el model energètic.

Així mateix, va assenyalar que el calendari de “tancament progressiu” pactat entre els propietari­s de centrals nuclears “fixa un calendari raonable que permet una transforma­ció del sistema energètic” i va insistir que els propietari­s han transmès “els grans dubtes que els genera entrar en un cicle complet”.

Ribera va explicar que a Europa els experts han identifica­t una “taxonomia verda” de cara a la descarboni­tzació per aplicar la discrimina­ció positiva, de manera que els inversors poden saber quines inversions són més rendibles tenint en compte aquest criteri. Respecte al fet que alguns països consideren que el gas natural i l’energia nuclear s’haurien d’incloure com a energia verda, va dir que “una cosa és que es pugui continuar invertint en gas natural i nuclear i una altra que mereixin classifica­r-se com a verds”.

Les declaracio­ns de Ribera tenen lloc en un nou context de debat sobre el paper de les centrals nuclears, com a garantia de seguretat de subministr­ament en el marc de la descarboni­tzació i de preus disparats de l’electricit­at i del gas. Un debat que el president francès Emmanuel Macron va revifar la setmana passada amb el seu programa de construcci­ó de més nuclears. ●

“Un dia demana que tallem el gas i un altre, més nuclears”, ironitza la ministra sobre Casado

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain