La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden i Xi fan vots pel diàleg però topen amb força sobre Taiwan

El president xinès diu al nord-americà que “els que juguen amb foc es cremen”

- Washington / Hong Kong

Joe Biden i Xi Jinping es van saludar com vells amics i van debatre com vells enemics. En un context de tensió creixent i perillosa entre les dues potències, la trobada virtual que els caps dels Estats Units i la Xina van celebrar durant més de tres hores i mitja ahir a la matinada va servir per llimar diferèncie­s i consolidar la via del diàleg com a mitjà per prevenir conflictes. Però els emfàtics i recíprocs vots de distensió entre tots dos presidents no van evitar que al final saltessin espurnes al voltant de Taiwan, potser l’afer més espinós de la complexa relació bilateral.

“La nostra responsabi­litat com a líders de la Xina i els Estats Units és assegurar que la competènci­a entre els nostres països no derivi en un conflicte, sigui intenciona­t o no”, va dir Biden en la intervenci­ó inicial. “Necessitem establir vies de sentit comú entre nosaltres, ser clars i honestos quan no estem d’acord i treballar junts on els nostres interessos es creuen, especialme­nt en afers globals vitals”, va prosseguir el líder dels Estats Units. I com a temes centrals de discussió es va referir al canvi climàtic, l’economia i “la garantia d’un Indo-Pacífic lliure i obert”.

Xi va estar d’acord en les bones intencions. Fa falta, va dir, “una relació sòlida i estable entre la Xina i els Estats Units” a fi de “promoure el desenvolup­ament respectiu dels nostres dos països i salvaguard­ar un entorn internacio­nal pacífic i estable”, cosa que implica “buscar respostes efectives als desafiamen­ts globals com el canvi climàtic i la pandèmia de la covid”. Les dues nacions “han de respectar-se mútuament, conviure en pau i buscar una cooperació de benefici mutu”, va dir. I fins aquí tot perfecte.

Però va arribar el moment de parlar de Taiwan, l’illa que Pequín considera part inalienabl­e del seu territori, i llavors no tot va ser pau i amor. Segons l’agència estatal Xinhua, Xi va consignar que “l’aspiració del poble xinès és aconseguir una reunificac­ió pacífica”, però que el país es veurà obligat a prendre “mesures contundent­s” si les forces secessioni­stes taiwaneses “traspassen les línies vermelles”.

“Les autoritats taiwaneses han intentat en repetides ocasions recolzar-se en els EUA per a la independèn­cia”, va dir el mandatari. “Algunes persones als Estats Units pretenen utilitzar Taiwan per controlar la Xina. Aquesta tendència és molt perillosa i és com jugar amb foc, i els que juguen amb foc es cremen”, va advertir.

Biden va respondre que Washington “s’oposa amb fermesa als esforços unilateral­s per canviar l’statu quo o soscavar la pau i l’estabilita­t a través de l’estret de Taiwan”. Segons el conseller de Seguretat Nacional Jake Sullivan, present a la reunió, Biden va recordar a més a Xi que, sent senador dels EUA, el 1979 va votar a favor de la llei de Relacions amb Taiwan, que estableix que els Estats Units donaran suport a l’autodefens­a de l’illa amb la venda d’armes i descoratja­rà qualsevol intent de la Xina de reprendre l’illa per la força.

El president nord-americà també va expressar preocupaci­ó per les pràctiques xineses a Xinjiang, el Tibet i Hong Kong, així com pels drets humans en general”. I Xi va respondre que el seu país no aprova l’ús dels drets humans “per ficar-se en els afers interns d’altres països”.

Biden va deixar clara la necessitat de protegir els treballado­rs i les indústries dels Estats Units davant “les pràctiques econòmique­s i comercials injustes” de la Xina, i va advocar per la importànci­a d’un Indo-Pacífic “lliure i obert”.

Els dos governants van acordar “considerar converses” bilaterals sobre control d’armes estratègiq­ues, va dir Sullivan.

Va ser una reunió útil, van coincidir els portaveus de les dues parts. I ho va ser sobretot pel fet d’haver-se celebrat i que consolidés el canal del diàleg. No perquè registrés cap avenç real important. ●

Pequín prendrà “mesures contundent­s” si el secessioni­sme taiwanès “traspassa les línies vermelles”

 ?? TINGSHU WANG / REUTERS ?? Imatges de la trobada virtual entre Biden i Xi projectade­s en una pantalla en un restaurant de Pequín
TINGSHU WANG / REUTERS Imatges de la trobada virtual entre Biden i Xi projectade­s en una pantalla en un restaurant de Pequín

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain