La Vanguardia (Català-1ª edició)

El terrorista de Liverpool era un musulmà que s’havia fet cristià

-

El terrorista que va morir diumenge a Liverpool quan li va esclatar una bomba amb què planejava fer una matança en un hospital de dones i nounats s’havia convertit al cristianis­me feia quatre anys, però les autoritats creien que es tractava d’una maniobra per intentar obtenir en apel·lació l’asil polític que en diverses ocasions li havia estat denegat.

Emad-al-Swealmeen, de 32 anys, també havia canviat el seu nom pel d’Enzo Almeni, com a homenatge al seu ídol Enzo Ferrari (era un gran aficionat al motor, i en especial a la fórmula 1), segons fonts dels serveis d’intel·ligència per amagar els seus orígens i fer més fàcil la integració. Deia que era de pare iraquià i mare siriana, però les autoritats del Regne Unit no es van creure la seva història que havia fugit de la guerra, i pensaven que probableme­nt era jordà.

Després de ser-li denegat el permís de residència, i com que no tenia diners ni un lloc per viure, va ser acollit per un matrimoni cristià septuagena­ri que el va persuadir perquè canviés de religió, cosa que va fer en una cerimònia a la catedral anglicana de Liverpool. Però, després de trobar feina com a pizzer i en una pastisseri­a, va decidir independit­zar-se, en sospitar que els seus benefactor­s tenien dubtes sobre ell i li obrien la correspond­ència.

Al-Swealmeen va ser detingut el 2014 després de passejar pels carrers de Liverpool amb un gros ganivet, després que la seva sol·licitud d’asil fos rebutjada per primera vegada, i va ser internat uns quants mesos en un centre psiquiàtri­c. Vivia en un alberg, però últimament havia llogat un pis en un bon barri de Liverpool que va utilitzar per rebre els components de la bomba de fabricació casolana, del tipus conegut com “mare de Satanàs”, amb què diumenge va intentar causar una matança. Es tracta d’un dispositiu fàcil d’acoblar, utilitzat sovint per l’Estat Islàmic, i amb què es van fer els atemptats de París el 2015 i de Manchester el 2017.

Sobre la motivació, els serveis d’intel·ligència creuen que podia tractar-se d’un desig de venjança per la negativa a atorgar-li la residència, endut pels seus trastorns psiquiàtri­cs. I pel que fa al blanc, dues teories. La primera, que era la catedral anglicana on es va convertir al cristianis­me (potser se n’havia penedit) i on s’aplegaven mil duescentes persones en record als soldats morts en les guerres, però el trànsit i els carrers tancats li van impedir d’arribar-hi, i va optar per l’hospital. La segona, que volia copiar un atemptat islamista a la Maternitat de Kabul en què van morir 24 persones. ●

Havia passat uns quants mesos internat en un psiquiàtri­c després de passejar pels carrers amb un ganivet enorme

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain