La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una qüestió de color

Macron va enfosquir el blau de la bandera fa més d’un any i ningú no ho va notar

- París. Correspons­al

AEmmanuel Macron se li retreu sovint que es pren massa seriosamen­t la Constituci­ó de la V República, feta a la mesura del general Charles de Gaulle, el 1958, que atorga amplíssims poders al president de França. L’actual inquilí de l’Elisi ha estat acusat d’un excés de verticalit­at, de decidir-ho tot, fins als detalls més insignific­ants de l’acció dels seus ministres o de les mesures anticovid. Els crítics del cap d’Estat tenen ara un nou motiu per atacar-lo: qui és ell per canviar, sense consultar ningú, el color de la bandera?

Pot semblar una qüestió fútil i segurament ho és. De fet, ningú fins ara no havia advertit el canvi en el color blau de les banderes que onegen a l’Elisi, a l’Assemblea Nacional i a altres edificis oficials. La decisió es va prendre el 13 de juliol del 2020. El descobrime­nt visual ha estat obra d’un periodista observador i amb sentit de la història, Louis de Raguenel, cap del servei polític del canal de ràdio Europe 1.

L’evolució cromàtica és lleu però apreciable si s’hi posa una certa atenció. La franja blava de l’esquerra té un to més fosc, és d’un blau marí fort, enfront del més clar –o celeste– de l’ensenya nacional que s’ha vingut prioritzan­t des de fa gairebé mig segle. El president conservado­r Valéry Giscard D’Estaing va optar pel blau més clar el 1976 perquè fos semblant al de la bandera europea. La Constituci­ó, al seu article 2, especifica els colors, però s’absté d’ordenar una tonalitat concreta. Ni Giscard ni Macron, per tant, no han violat la Carta Magna.

Des de l’Elisi han negat taxativame­nt que l’adopció del blau marí tingui una connotació antieurope­a. Seria absurd i contradict­ori. Macron és un europeista convençut. A més, el primer de gener del 2022 França assumirà la presidènci­a rotatòria de la UE, un compromís delicat perquè coincidirà amb les eleccions presidenci­als. No hi ha cap decret per imposar la modificaci­ó de la bandera a totes les institucio­ns. És una simple proposta, una invitació, no una ordre.

La recuperaci­ó del color previ al 1976 té més a veure amb els gustos estètics de l’entorn presidenci­al, de col·laboradors molt sensibles als simbolisme­s del passat. Pensen que el blau fosc és més elegant i connecta millor amb la Revolució Francesa, ja que aquest blau marí és el de la bandera del 1793. El president va compartir els seus criteris.

En la decisió adoptada l’any passat va intervenir, segons Europe 1, el prefecte FrançoisXa­vier Lauch, excap de gabinet de Macron i avui col·laborador del ministre de l’Interior, Gérald Darmanin. Altres persones van convèncer el president, com Arnaud Jolens, director d’operacions de l’Elisi, o Bruno RogerPetit, conseller per a afers de memòria històrica. No s’ha d’oblidar també l’entorn militar del cap d’Estat, en què hi ha membres de l’Armada, que sempre ha utilitzat la bandera ara recuperada.

El retorn visual a símbols de la Revolució Francesa encaixa molt bé aquest any, en el qual se celebra amb múltiples actes el bicentenar­i de la mort de Napoleó sota captiveri britànic, a l’illa de Saint Helena. També la ciutat de París, per recuperar visitants després de la crisi de la covid, ha posat en marxa nombrosos itineraris lligats a la revolució.

El polemista d’extrema dreta Éric Zemmour, candidat putatiu a la presidènci­a, no s’ha pronunciat sobre el retoc de la bandera, però és fàcil pensar que estaria d’acord a tornar als orígens i eliminar vinculacio­ns europees.

L’elecció de la bandera de la UE va fer parlar també al seu dia pel seu ambigu simbolisme. Les dotze estrelles, disposades en cercle, volen evocar la unitat i harmonia entre els països, encara que també pot al·ludir al llegat cristià del continent, pels dotze apòstols o la forma de la corona de la Mare de Déu. El blau cel utilitzat es diu en francès bleu marial (blau marià), perquè correspon a la capa de la Mare de Déu. Depèn de la mirada de cadascú. La idea de Giscard, un altre europeista militant,

El blau marí en lloc del celeste és una aproximaci­ó simbòlica a la Revolució Francesa l’any de Napoleó

era que les banderes francesa i europea, posades amb freqüència l’una al costat de l’altra, no desentones­sin pel blau diferent.

Potser és un matís, però Emmanuel Macron, acostant-se la reelecció, prefereix un blau més sobiranist­a i menys supranacio­nal, una picada d’ullet al subconscie­nt col·lectiu davant l’auge del discurs nacionalis­ta entre els seus rivals.

 ?? CHRISTOPHE SIMON / AFP ??
CHRISTOPHE SIMON / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain