La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PSC dona per trencada la majoria de la investidur­a i s’ofereix com a alternativ­a

Els socialiste­s es declaren incompatib­les amb la CUP, a diferència dels comuns

-

Vinyets, el Govern també els va recordar la urgència de resoldre aquesta qüestió els pròxims dies –abans de dilluns–, tot i que, tal com va puntualitz­ar Vilalta després, si se supera el debat a la totalitat dilluns hi haurà més temps per negociar “la lletra petita, o més aviat els números”. Per tant, l’objectiu principal ara mateix és salvar el tràmit de la setmana vinent, després hi haurà temps per a les esmenes parcials.

Per si no hi hagués prou proves de la seva afecció per la CUP, el Govern no s’amaga de rebutjar, per ara, l’armilla salvavides que li ofereixen el PSC i els comuns. Tots dos continuen oberts a parlar-ne. La seva col·laboració permetria al Govern superar la tramitació dels comptes del 2022. Els socialiste­s no volen que no hi hagi pressupost­os; els comuns també ho posen fàcil, i només demanen que els truquin, que se’ls tingui en considerac­ió, sense necessitat d’entrar encara en el contingut.

Quan va anunciar el rebuig de la CUP als pressupost­os, Reguant va destacar que l’esmena era, de fet, triple. En primer lloc “a la normalitza­ció” de relacions amb l’Estat i el PSOE amb el “desenvolup­ament del programa de Foment i Aena” i l’estancamen­t per “aturar la repressió”. Després, Reguant va afirmar que també era quelcom més que un toc d’atenció a les polítiques socials que impulsa el Govern i al seu “model socioverge­nt”. Per últim, la diputada va admetre que els pressupost­os tenen millores però “són insuficien­ts” tant en habitatge com en sanitat o el model econòmic del país. BCN World i els Jocs Olímpics d’hivern del 2030 estan en el punt de mira anticapita­lista.

Des de Junts s’havia advertit els darrers dies que els designis de la CUP no podien condiciona­r el model de país, però al faristol Sales només va marcar la línia vermella en la “preservaci­ó” de la unitat independen­tista. ●

El PSC i els comuns continuen deixant-se com a alternativ­a per donar suport als comptes catalans, malgrat que són conscients que el Govern ho continuarà provant amb la CUP. S’ofereixen, però amb una diferència notable entre si. Els socialiste­s proclamen que els seus vots “són incompatib­les” amb els dels cupaires i no acceptarie­n negociacio­ns paral·leles; En Comú Podem no demana un pacte en exclusiva i permetria que els números superessin el primer tràmit si el Govern els truca per acordar “millores”.

A les files socialiste­s veuen difícil que l’Executiu de Pere Aragonès accepti la seva oferta: “Quan els demanes de sortir tantes vegades i sempre et diuen que no...”, lamenten. Però la seva oposició “contundent però constructi­va” obliga, i Salvador Illa tornarà a instar avui el president a renunciar a la CUP i “buscar noves majories”, com va demanar ahir la portaveu, Alícia Romero.

La necessitat d’erigir-se en alternativ­a els impedeix aclarir si presentara­n o no esmena a la totalitat i justifica que tornin a apujar el to de les crítiques al Govern per “vendre Catalunya” a un “partit radical” amb un “mercadeig intolerabl­e”. Tot i això, l’objectiu del PSC és que hi hagi pressupost­os. “No ens podem permetre que no n’hi hagi”, va assenyalar Romero des del Parlament. La decisió que prenguin “no dependrà”, a diferència dels comuns, de si el Govern els truca o no per negociar. “Ho volen continuar intentant amb la CUP fins al final”, assumeixen al PSC.

Si els truquen, els socialiste­s despenjara­n el telèfon, però donen per fet que no passarà. Així que la decisió sobre esmena sí o no anirà en funció “del que sembli més convenient” al partit i “segons com avancin els esdevenime­nts”. Però no serà avui ni demà, va concloure Romero.

“Demanem al Govern que sigui responsabl­e, que deixi de mercadejar amb la CUP i que busqui les majories necessàrie­s”, va tornar a demanar la dirigent, que es va vanagloria­r que la decisió de les bases cupaires, malgrat ser reversible, ja “ha trencat la majoria de la investidur­a”, només cinc mesos després, i això “qüestiona la credibilit­at del president Aragonès”.

Fa uns dies, els socialiste­s assegurave­n que tots els escenaris estaven oberts, i encara ho estan, excepte un: si la CUP els dona su

Albiach no exigeix exclusivit­at però sí negociar “millores” que permetin donar suport als comptes

port, el PSC no s’hi sumarà. Però el marge de maniobra es restringei­x. De manera preventiva, Romero va aclarir que, si acaben presentant una esmena a la totalitat, serà partint del projecte que tenen sobre la taula.

Per la seva part, els comuns van tornar a deixar clar que només volen que es compti amb ells. A canvi de negociar “elements de sentit comú” –defensen un servei de psicòleg i dentista públic, entre d’altres– aixecarien l’esmena a la totalitat de què parteixen.

“Nosaltres ni ens resignem, ni donem xecs en blanc”, va avisar Jéssica Albiach. Però no va exigir exclusivit­at. Als comuns no els importa que l’Executiu català ho continuï intentant amb la CUP o “amb altres forces progressis­tes”, però demanen una deferència. Ho posen fàcil, però “Aragonès és l’únic president que sembla que vol aprovar uns pressupost­os per la mínima”, va apuntar Albiach. ●

 ?? ANDREU DALMAU / EFE ?? La portaveu del grup parlamenta­ri Socialiste­s-Units per Avançar, Alícia Romero
ANDREU DALMAU / EFE La portaveu del grup parlamenta­ri Socialiste­s-Units per Avançar, Alícia Romero

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain