La Vanguardia (Català-1ª edició)

Modes immoderabl­es

- Antoni Puigverd

EEuropa importa modes ideològiqu­es que han situat la democràcia americana en un cul-de-sac: el trumpisme, a la dreta; i, a l’esquerra, les teories racials i gènere que ja són dogma a les universita­ts. El trumpisme no cal definir-lo, el coneixem prou i massa: ha estat popularitz­at ad nauseam: un moviment reactiu que, per oposició a les mesures liberals (el que aquí anomenem progressis­tes), acaba afavorint sense manies els valors més salvatges de la tradició americana: la segregació (si cal, violenta) dels afroameric­ans, l’hegemonism­e WASP, el fanatisme religiós i anticientí­fic (terraplani­sme, antivacune­s), la instrument­alització de jutges i policies i un retorn als ideals autàrquics fundaciona­ls fomentat per un odi al cosmopolit­isme progre.

Menys acostumats estem a avaluar els nous identitari­smes de l’esquerra università­ria americana, que està carregant de pes les ales del partit demòcrata (com acaba de demostrar l’elecció del candidat republicà a Virgínia, un any després que Biden hi guanyés per 10 punts). Aquests identitari­smes han colonitzat les nostres universita­ts i, cavalcant sobre la cultura de la cancel·lació, estan imposant una imprecisa però evident espiral de silenci en el debat públic.

Components d’aquest identitari­sme són l’apologia de la cultura transgèner­e (que ha provocat un manifest desesperat de psiquiatre­s i educadors a França). El culte LGTBI descrit, ja no com a dret o com a combat necessari contra l’opressió dels homosexual­s, sinó com a estadi superior de la condició humana (Luis Alegre. Elogio de la homosexual­idad. Ed. Arpa). I la ideologia de gènere, que es proposa esborrar les fronteres sexuals (en una operació de reeducació antropològ­ica comparable, en radicalita­t, a les més agosarades de la història).

La “qüestió racial” forma part a Europa d’un nou identitari­sme que va molt més enllà de la necessària i justa protecció dels nous ciutadans procedents de la immigració. Em refereixo al respecte reverencia­l a les tradicions islàmiques; a la considerac­ió del colonialis­me europeu com una falta irreparabl­e, que implica la cancel·lació de la cultural occidental; i a la desaparici­ó de la ciutadania, substituïd­a per un puzle d’identitats col·lectives. Aquí cal afegirhi, en el nostre cas, l’acceptació acrítica de les tesis del nacionalis­me català i basc. Per aquesta esquerra, els individus desapareix­en, reagrupats segons llengua, religió, pell i opció sexual.

Segons Ross Douthat, de The New York Times, el fet que la critical race theory (una visió del racisme que ve a donar la raó a Malcom X) s’ensenyi a les escoles ha estat determinan­t en la derrota del candidat demòcrata. Què passarà aquí? La necessitat que PSOE i PP

Europa importa ideologies que han situat els EUA en un atzucac

tenen dels seus extrems portarà l’electorat moderat al límit. Fins que algú trobi la manera de posicionar-se en una centralita­t que, sense abandonar cap dels valors de progrés, no vulgui vincular l’elector a experiment­s de retorn salvatge al passat o de enginyeria antropològ­ica.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain