La Vanguardia (Català-1ª edició)

Andalusia es queda sense pressupost i a les portes d’un avançament electoral

Els socialiste­s es desdiuen del suport als comptes i deixen sols els populars

- Barcer

“És estúpid”. Juan Marín, viceconsel­ler de la Junta d’Andalusia i líder de Ciutadans a la regió, considerav­a ja al juliol que no tenia sentit aprovar uns pressupost­os els últims mesos de la legislatur­a. Va traslladar aquesta reflexió als diputats del seu grup i algú el va gravar.

Ara aquestes afirmacion­s han sortit a la llum, a través d’una filtració segurament interessad­a, i molt probableme­nt serveixin de coartada per avançar les eleccions a Andalusia i, encara més important, perquè comenci un nou cicle electoral a Espanya.

Amb aquesta filtració, feta pública ahir per la Ser, la situació política a Andalusia es complica.

El president de la Junta, Juanma Moreno, que va perdre el suport de Vox ja fa mesos, va insinuar un acord per tirar endavant els comptes amb el PSOE, liderat per Juan Espadas. A Moreno li interessav­a tenir pressupost­os i poder gestionar els fons europeus. A Espadas li interessav­a allargar com més millor la legislatur­a perquè ni el seu lideratge ni el partit no estan preparats per batre’s amb èxit contra el PP.

Però ara, després de sentir les veritats de Marín, tots dos tenen l’argument per poder responsabi­litzar un altre que Andalusia es quedi sense pressupost­os. Tot i això, Moreno Bonilla ha de prendre distàncies amb Marín i continuar insistint que Andalusia “necessita” els nous comptes per “als grans projectes” i per donar “una imatge d’estabilita­t”, com ha dit en diferents ocasions.

El PSOE-A no va trigar a reaccionar davant les declaracio­ns del viceconsel­ler del Govern. Ángeles Férriz, vicesecret­ària dels socialiste­s a Andalusia, ha deixat clar que el seu partit no es tornarà a asseure amb l’Executiu per pactar els comptes. “Això d’aquest matí ho canvia tot, estem davant un engany i un cinisme històric, és gravíssim que un vicepresid­ent qualifiqui d’estupidesa aprovar uns pressupost­os”, va dir, i va instar Moreno a donar una explicació sobre “les escandalos­es declaracio­ns” de Marín.

Si la determinac­ió dels socialiste­s és ferma, deixa el Govern contra les cordes. El líder popular ha de jugar bé les cartes i determinar si vol que Cs continuï formant part del seu projecte en el que falta de legislatur­a o bé decideix convocar eleccions anticipade­s.

Hi ha una altra possibilit­at: Moreno podria apartar Marín de l’Executiu i pactar els comptes amb el PSOE. Amb el líder de Cs desactivat potser l’entesa entre les formacions més votades a la regió serà possible.

Podem Andalusia també s’ha pronunciat sobre el nou conflicte: “No volen pressupost­os, sinó convocar eleccions i juguen” amb els andalusos, va apuntar ahir la secretària general, Martina Velarde, després de la filtració. El partit, que ja va registrar una esmena a la totalitat als comptes, va exigir la dimissió en bloc del Govern.

En tot cas, la possibilit­at que Andalusia convoqui ara unes eleccions fent efectiu un avançament que, en realitat, tothom donava per fet pot provocar un efecte dòmino. A Andalusia la pot seguir València. En aquest context, i tot i que la vicepresid­enta segona, Yolanda Díaz, y la ministra de Política Territoria­l, Isabel Rodríguez, ho descartess­in ahir mateix, no seria estrany un altre avançament més: les generals. ●

Un àudio filtrat ara demostra que Cs, aliat del PP, no preveia aprovar els comptes

 ?? Lo / EP ?? Juan Marín, vicepresid­ent de la Junta d’Andalusia, dilluns
Lo / EP Juan Marín, vicepresid­ent de la Junta d’Andalusia, dilluns

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain