La Vanguardia (Català-1ª edició)

Penedits de la Gürtel confessen la corrupció del PP

Arrenca el judici de la peça sobre les activitats a Boadilla

-

El Partit Popular es torna a enfrontar a un altre judici dies després d’haver estat condemnat com a responsabl­e civil subsidiari en el cas dels papers de Bárcenas. Des d’ahir la formació de Pablo Casado torna a estar sota els focus per l’inici del judici d’una de les peces de la macrocausa Gürtel. La Fiscalia l’en fa responsabl­e com a partícip a títol lucratiu perquè un dels seus exalcaldes, de la madrilenya localitat de Boadilla del Monte, va rebre diners de la corrupció i una part van ser invertits en la campanya per a les eleccions municipals. El PP s’hauria beneficiat d’aquella quantitat, i, per tant, si queda demostrat al judici, haurà de tornar els diners.

No és la primera vegada que el partit és considerat partícip a títol lucratiu. Ho va ser a la peça principal del cas Gürtel, de manera que va haver de tornar 255.000 euros, que se sumen als 123.000 de la reforma de la seva seu jutjada en la causa de la caixa B.

Les opcions que el PP surti airós d’aquest cas són escasses, ja que tant l’exalcalde de torn, Arturo González Panero, com 16 acusats més han reconegut els fets davant el ministeri públic. En els seus escrits de reconeixem­ent aportats abans que comencés la vista descriuen una època d’excessos i descontrol.

Un dels acusats, l’exdirector de campanya del PP en aquesta localitat, Tomás Martín Morales, relata l’“obediència deguda” que, entre el 2001 i el 2009, exercia la formació, presidida en aquella època per Aznar i per Rajoy. Aquesta “obediència” a l’“ordenat” pels dirigents del partit era “absoluta” per als responsabl­es locals. Entre les ordres que rebien s’incloïa “l’obligatòri­a contractac­ió de determinad­es empreses com a compensaci­ó per la seva contribuci­ó al PP”. Entre els que calia beneficiar hi havia Francisco Correa, líder de la Gürtel, que va rebre nombrosos contractes d’administra­cions del PP.

Alguns dels acusats ara penedits relaten com Correa exercia poder sobre els alcaldes. Els compliment­ava, els feia regals, els pagava i després els tenia atrapats. Alguns expliquen com l’empresari, després de detectar que l’alcalde de Boadilla, a qui anomenava despectiva­ment la Albondigui­lla, ja no li adjudicava tot el que demanava, li va gravar amb una càmera oculta una entrega de diners per mantenir-lo sota el seu control per extorsiona­r-lo. ●

Disset acusats pacten amb la Fiscalia i reconeixen que es van manipular contractes a favor de Correa

 ?? JAVIER LIZON / EFE ?? El líder de la trama Gürtel, Francisco Correa, ahir a l’Audiència Nacional
JAVIER LIZON / EFE El líder de la trama Gürtel, Francisco Correa, ahir a l’Audiència Nacional

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain