La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden i Xi rebaixen la temperatur­a

- Adjunt al Director: __ Defensor del lector: __ Redactors en cap: __ Consellers de Direcció:

El pacte subscrit fa uns dies a Glasgow entre els Estats Units i la Xina per treballar junts contra la crisi climàtica va fer aflorar esperances sobre un nou to en les relacions entre les dues superpotèn­cies. La trobada virtual que van mantenir ahir els presidents Joe Biden i Xi Jinping sembla confirmar, amb tots els matisos i cauteles, la voluntat de totes dues parts d’entrar en una via que rebaixi la tensió que ha presidit les seves relacions els últims anys, per bé que el catàleg de contencios­os és abismal.

Era la seva primera cita, encara que fos per videoconfe­rència, des que Biden va arribar a la Casa Blanca, però els dos polítics ja es coneixien. De fet, s’havien vist una desena de vegades quan ocupaven càrrecs inferiors en els governs i havien parlat per telèfon al febrer i al setembre. Però la bona relació personal entre tots dos dirigents no amaga les enormes diferèncie­s que separen tots dos països, pràcticame­nt impossible­s de salvar.

La llista de discrepànc­ies és molt llarga: la guerra comercial i econòmica, les diferèncie­s sobre els drets humans, el rearmament nuclear, la cibersegur­etat, la tensió creixent per la qüestió de Taiwan, la repressió a Hong Kong i Xinjiang, la lluita contra la crisi climàtica, la pandèmia...

Hi va haver coincidènc­ia en la necessitat d’un diàleg “respectuós i directe” i d’abordar tant els temes amb punts en comú com aquells amb discrepànc­ies totals. Potser avui el més important és Taiwan, i aquí Xi va ser taxatiu: l’illa és una part inalienabl­e de la Xina i aspira a una “reunificac­ió pacífica”, però prendrà “mesures contundent­s” si les autoritats taiwaneses “traspassen les línies vermelles”. Biden va replicar reiterant el compromís dels EUA amb una sola Xina i la unió entre aquesta i Taiwan, però es va oposar a canvis unilateral­s de l’statu quo. Fa un mes, va dir que defensaria Taiwan en cas d’una invasió, però després va recular d’aquestes manifestac­ions afirmant que la posició de Washington no havia canviat. El soroll de sabres continua sent alt a l’estret de Taiwan.

Les discrepànc­ies en matèria comercial també van ser manifestes i les línies de separació continuen inamovible­s. A les crítiques de Biden per “les pràctiques econòmique­s i comercials de la Xina”, Xi hi va replicar que els Estats Units “estan abusant del concepte de seguretat nacional per oprimir les empreses xineses”. I a les denúncies de Biden sobre la repressió als uigurs i els abusos als drets humans a Hong Kong, el líder xinès va contestar acusant els EUA de ficar-se en els afers interns de la Xina.

La relació entre els dos gegants és crucial per al món i no passa precisamen­t pel millor moment. De fet, està en el punt més baix en dècades. Xi Jinping en culpabilit­za els quatre anys de la presidènci­a de Donald Trump, amb unes dures polítiques cap a la Xina que van contribuir a augmentar aquesta confrontac­ió. Amb la nova Administra­ció demòcrata les coses no van començar més bé, ja que es va produir un xoc frontal i obert a la cimera que els responsabl­es de la diplomàcia dels dos països van mantenir al març a Alaska. La trobada d’ahir indica un canvi positiu en les formes i el to, probableme­nt marcat per la necessitat d’intentar capgirar una relació cada vegada més tòxica i disfuncion­al. L’objectiu era evitar més deterioram­ent dels seus vincles, una contenció de danys.

No es podia ni s’havia d’esperar res concret d’aquesta trobada, però, almenys en aparença, va servir per suavitzar les desavinenc­es i rebaixar la temperatur­a. L’entrevista, de gairebé quatre hores de durada, permet intuir que potser s’ha produït un canvi de to, encara que tots els contencios­os continuïn oberts. La cita ha servit per emfatitzar la relació personal entre Biden i Xi i per intentar alleujar les tensions, que no és poca cosa. ●

Els dos presidents mantenen les seves posicions, però alleugen la tensió bilateral

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain