La Vanguardia (Català-1ª edició)

Putin contra Pedro Sánchez

- Lluís Amiguet

El risc geopolític s’ha afegit als econòmics que amenacen la recuperaci­ó espanyola a què Pedro Sánchez ha fiat la seva reelecció. Vegem com el president Putin s’ha convertit en un dels principals problemes de la Moncloa i de la UE, segons em van explicar els de Navalni ( La Contra, 28/X/2021).

1) El Kremlin està darrere del ral·li dels preus de l’energia que ha disparat la inflació: tant del petroli, amb els seus socis Iran-Veneçuela-Algèria, com del gas, l’aixeta del qual controla, amb Alger, quina casualitat, que ara també juga amb ell. Ara es comprova que l’acord de Biden i Merkel per permetre-li obrir el Nord Stream 2 va ser un error colossal.

2) No per casualitat, Rússia torna a amuntegar tropes a la frontera amb Ucraïna just quan el president Biden –amb l’amic dels plutòcrate­s russos Trump, això no passava– està ocupat frenant l’escalada d’armament atòmic que ha llançat Pequín per assolir la supremacia militar indiscutib­le a Àsia. I sobrevolan­t Taiwan cada dia.

3) També Cuba era una bassa d’oli amb l’amic Trump, però just ara comença a amenaçar amb una nova crisi de balsers similar a la d’immigrants afavorida pel germà petit de Moscou, Lukaixenko, a la frontera bielorussa amb Polònia. Ja Al-Assad repartia pasquins –ara o mai deia– el 2015 perquè els refugiats de la guerra siriana fugissin a la UE i agrair així el suport militar rus. I la UE va ser envaïda, ho recorden?, per milers d’immigrants en la crisi humanitàri­a més gran des de la Segona Guerra Mundial. Se’n prepara una altra.

4) No culparem el Kremlin de la pandèmia, però sí de propiciar amb els seus trols la desinforma­ció que s’ha escampat entre forces antieurope­es afins com l’AfD alemanya, als països de l’est europeu fins a frenar la taxa de vacunació. I la recuperaci­ó de la UE i Espanya depèn d’aquesta taxa. Putin, en fi, ja no és l’amo de mig Europa que va ser com a agent del KGB a Alemanya; però sap jugar les seves cartes. I si cal comprar els crupiers a qualsevol país, em xiven els de Navalni, paga molt bé. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain