La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’aprenentat­ge dels alumnes ja no es jutjarà només per la nota de l’examen

El decret aprovat ahir impulsa l’acompanyam­ent i la personalit­zació escolar

-

El reial decret d’avaluació aprovat ahir pel Govern espanyol vol impulsar una nova cultura avaluativa a les aules del país en què els exàmens no són l’única evidència per qualificar els progressos d’un alumne i se’n promou “una evolució contínua i positiva”, especialme­nt en l’educació obligatòri­a, en què s’han d’utilitzar “diversos instrument­s d’avaluació”.

Què és una avaluació positiva? Una de les autoritats en temes d’avaluació, la catedràtic­a emèrita de la UAB Neus Sanmartí, explica de què es tracta. Avaluar significa implicar els nens i els adolescent­s en el seu propi procés d’aprenentat­ge compartint els objectius que s’espera que assoleixin en cada tasca i els criteris d’avaluació, que poden ser diversos (autoavalua­ció, avaluació de companys, del docent...). I implica renovar el feedback del professor. Passar d’escriure en vermell anotacions genèriques al marge a recomanaci­ons específiqu­es sobre com es pot millorar. L’error reconegut per aprendre.

Des d’aquesta òptica, l’avaluació és una oportunita­t educativa que serveix per a tots els agents que intervenen en l’aprenentat­ge, segons la catedràtic­a. Per al professora­t, per detectar els problemes de l’alumne, entendre’ls i prendre decisions a temps per ajudar-lo a millorar. Per a l’alumne, que sap en cada moment què se li demana i com se l’avaluarà, per entendre els seus errors i superar-los, i també per reconèixer els seus èxits.

Tot això no ho dona un examen al final del trimestre, més “qualificad­or” que “formador”, i fet quan ja s’ha acabat el temps dedicat a aquest objectiu, de manera que ja només s’ha d’“esforçar” i “recuperar” la matèria. “I això inclou els estudiants de 10, que ja no tindran en compte els suggerimen­ts”, afegeix Juan Fernández, professor de biologia d’una escola de Madrid i autor del blog Investigac­iondocente.com.

“Sabem, per les investigac­ions internacio­nals, que quatre de cada deu estudiants aprenen sense dificultat, sigui quina sigui la manera com s’ensenya a l’aula”, explica la catedràtic­a. La resta tenen dificultat­s objectives amb el sistema tradiciona­l: explicació d’un professor, tasques, exàmens i notes finals. “D’aquest 60%, molts troben estratègie­s per aprovar, però realment no aprenen, i una part important suspenen”, afirma Sanmartí. Aquesta és la base de les repeticion­s a Espanya, una experiènci­a per la qual han passat en algun moment el 30% dels estudiants espanyols, malgrat que les notes de PISA indiquin que, tot i que estiguin en cursos inferiors, saben tant com els seus companys europeus de la seva edat.

Part de la societat creu que la limitació a les repeticion­s, el pas

Es tracta d’un canvi de cultura en què es vol avaluar “per formar” i no pas “per qualificar”

 ?? STO
  S B ?? L’avaluació formativa vol canviar l’obligació d’aprovar per l’emoció d’aprendre construint una cultura en què l’error és una oportunita­t per progressar
STO S B L’avaluació formativa vol canviar l’obligació d’aprovar per l’emoció d’aprendre construint una cultura en què l’error és una oportunita­t per progressar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain