La Vanguardia (Català-1ª edició)

El port de Barcelona pacta la seva macroestac­ió

L’avanç del PDU rep el suport dels ajuntament­s de Barcelona i el Prat i de la Generalita­t

- /

sobre la seva posada en servei.

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme de Barcelona, Janet Sanz, i l’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, van escenifica­r ahir l’acord territoria­l sobre la macroestac­ió lloant el resultat de la feina feta. Acompanyat­s pel president del port, Damià Calvet, i el director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme de la Generalita­t, Agustí Serra, es van mostrar satisfets tant per l’aposta pel ferrocarri­l i la descarboni­tzació del transport de mercaderie­s que comporta la futura infraestru­ctura com per les compensaci­ons en zones verdes que generarà la seva construcci­ó.

El projecte, que forma part del corredor mediterran­i, és una peça fonamental perquè el port assoleixi els seus objectius mediambien­tals. Substituir camions per trens és una de les estratègie­s clau en aquest aspecte. Ara un 15% dels contenidor­s que es mouen als molls de Barcelona viatgen per terra amb tren. L’objectiu és arribar a un 30%.

L’operació generarà 20,8 hectàrees verdes fora del seu àmbit. Són les que ara figuren als terrenys on es construira­n les terminals, avui dia sense desenvolup­ar. Es preveuen guanyar en zones pròximes, principalm­ent al Prat, però també a Barcelona. Se situen “on generen valor afegit, mediambien­tal o paisatgíst­ic”, va destacar Calvet. La seva principal funció serà crear corredors que connectin, d’una banda, amb el parc agrari i les àrees protegides del delta del Llobregat i, de l’altra, amb la Marina del Prat Vermell i Montjuïc. L’autoritat portuària destinarà 15 milions d’euros a expropiaci­ons i urbanitzac­ions relacionad­es amb aquestes compensaci­ons.

Mijoler va subratllar que aquestes bases són fruit d’un acord que “es mou per l’interès general i aporta compensaci­ons”. Sobre aquestes últimes, va recordar que “és important donar-los valor i ubicar-les bé”, una cosa que en aquest cas creu que s’ha aconseguit. En al·lusió a l’ampliació de l’aeroport, de què ha estat un dels més ferms opositors, va dir que “no hi ha hagut xantatges ni ultimàtums”.

El PDU previst és “un pas endavant cap a una visió global del litoral en què l’àmbit portuari deixi de ser una barrera i formi part de la ciutat”, va valorar Sanz. En aquest sentit, la regidora va apuntar a l’oportunita­t que suposarà el nou node intermodal per a Barcelona, ja que obrirà la possibilit­at de desmantell­ar la terminal del Morrot i posar en marxa una àmplia reforma d’aquesta zona que toca al port, fent baixar a nivell de carrer la ronda Litoral, que ara passa per un viaducte, per poder guanyar nous espais públics. ●

La comissió d’Urbanisme va aprovar ahir de manera inicial la reforma de la Via Laietana, que suposarà una inversió de 32,9 milions d’euros, i les obres de la qual està previst que comencin el març de l’any que ve. L’actuació, que elimina pràcticame­nt el trànsit rodat i es basa a crear grans espais per a vianants, va prosperar gràcies als vots d’ERC, amb qui l’executiu ha pactat la reforma. La resta de l’oposició hi va votar en contra, precisamen­t pels problemes de circulació que consideren que l’actuació prevista pot provocar a la zona. En aquest sentit, el projecte preveu deixar de pujada només un carril per a autobusos i taxis que, això sí, també podran fer servir els veïns de la Via Laietana i de la Barcelonet­a. Però es veta el trànsit privat general en direcció Urquinaona. De baixada hi haurà un carril compartit per autobusos i bicicletes i un carril de circulació limitat a un màxim de 30 quilòmetre­s per hora. La reforma també preveu l’ampliació de les voreres fins als 4,05 metres al llarg de tota l’avinguda. El calendari previst fixa que el març de l’any que ve comenci l’actuació amb la renovació de les xarxes de serveis amb l’objectiu que al juny pugui començar la reforma urbanístic­a, que començarà pel tram que hi ha entre les places d’Urquinaona i Antoni Maura. Raúl Montilla

 ?? UÍS SIBILS / ACN ?? Agustí Serra, Janet Sanz, Damià Calvet i Lluís Mijoler van presentar ahir l’acord
UÍS SIBILS / ACN Agustí Serra, Janet Sanz, Damià Calvet i Lluís Mijoler van presentar ahir l’acord
 ?? AJUNTA ENT DE BARCELONA ?? La idea és que amb prou feines hi hagi circulació de cotxes
AJUNTA ENT DE BARCELONA La idea és que amb prou feines hi hagi circulació de cotxes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain