La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ghislaine es vesteix de negre per a l’inici del seu judici

Comença la selecció del jurat per tràfic de menors

-

Ghislaine Maxwell, presumpta aconseguid­ora de menors per al pederasta Jeffrey Epstein, es va alliberar una temporada de la monotonia carcerària.

No és que la sala del tribunal de Manhattan sigui un paradís d’aquests a què ella estava acostumada, però almenys trenca el que els seus advocats denuncien com un règim penitencia­ri infernal. Diuen que té un tracte pitjor fins i tot que Hannibal Lecter, el caníbal inventat pel novel∙lista Thomas Harris.

Tot i que ja havia estat traslladad­a en diverses ocasions en presència de la jutgessa, a partir d’aquest dimarts, i durant un període d’unes vuit setmanes, Maxwell serà conduïda a l’edifici del Baix Manhattan cada dia, tret de dies festius, que en el seu cas seran una tragèdia.

Tot va arrencar aquest dimarts amb la selecció del jurat entre uns 500 candidats. En principi, si no hi ha embús en aquest procés, la vista oral s’iniciarà el dia 29 i es calcula que durarà al voltant d’un mes i mig.

Vestida amb un vestit negre, el primer que va fer quan va accedir a la sala va ser abraçar els seus lletrats. I va dedicar una mirada fugaç a la dibuixant que feia la vinyeta judicial.

Afronta un total de sis càrrecs, incloent-hi el transport de menors perquè participes­sin en activitats sexuals delictives. Era la col∙laboradora necessària, segons la imputació, per reclutar joves i posar-les a disposició del milionari Epstein, a qui l’unia una profunda amistat, dels anys 1994 al 2004.

Epstein, amb una pena prèvia per aquest tipus de crim, va ser arrestat a Nova York el juliol del 2019 per tràfic sexual. Tenia 66 anys quan el mes següent el van trobar sense vida a la seva cel∙la. La seva mort es va decretar com un suïcidi, però les teories conspirado­res es van disparar per l’amistat amb presidents –Bill Clinton, Donald Trump–, influents responsabl­es financers i de multinacio­nals o amb el príncep Andreu d’Anglaterra.

Amb 59 anys, Maxwell s’enfronta a un llarg futur a la presó si és declarada culpable. Ella ha defensat la seva innocència i els seus advocats se centren a soscavar la credibilit­at de les acusadores –a qui la jutgessa Alison J. Nathan permet que se les anomeni víctimes–, així com els motius de la Fiscalia. Els defensors afirmen que el ministeri públic la “castiga” com a boc expiatori per la mort d’Epstein.

Ghislaine, educada a Oxford i figura de l’alta societat, és la filla petita del magnat britànic de la comunicaci­ó Robert Maxwell, que va morir el 1991 quan va caure del seu iot, el Lady Ghislaine, a prop de les illes Canàries, quan l’investigav­en pel presumpte saqueig dels fons de pensions de la seva empresa. ●

Maxwell declara la seva innocència i creu que és el boc expiatori per la mort del seu amic Epstein

 ?? J N      N ?? Ghislaine Maxwell amb els seus advocats, Bobbi Sternheim i Christian Everdell
J N N Ghislaine Maxwell amb els seus advocats, Bobbi Sternheim i Christian Everdell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain