La Vanguardia (Català-1ª edició)

Anunciants i ‘influencer­s’ trien promociona­r-se als podcasts

La inversió en publicitat es duplicarà el 2023 en aquest format i les grans plataforme­s aposten per transcriur­e i traduir continguts

- Barcelora

El mercat del podcast progressa a un ritme acceleradí­ssim. Una de les plataforme­s de contingut sonor de referència a escala internacio­nal, Spotify, ha superat fa poc el gegant Apple com a principal proveïdor d’aquests materials als Estats Units, la potència indiscutib­le en el sector.

A més a més, es registren moviments que permeten intuir cap a on evoluciona­rà aquesta activitat els pròxims anys. Per exemple, pels analistes, una de les tendències amb més predicamen­t serà la transcripc­ió automàtica de produccion­s, que s’espera que faci eclosió el 2022.

Empreses especialit­zades com Go Transcript, amb clients tan destacats en el panorama comunicati­u mundial com el diari The New York Times o la corporació pública audiovisua­l britànica, BBC, animen els podcasters a subtitular les peces per ampliar el volum d’usuaris.

No hi ha àmbit de l’entretenim­ent o secció informativ­a aliè a aquesta efervescèn­cia: de la salut a l’educació, de la història a l’humor, de la cultura al màrqueting. Profession­als, experts i oients coincideix­en a reconèixer que les condicions creades per la pandèmia de la covid, sobretot durant el confinamen­t, han beneficiat aquest format, íntimament emparentat amb els audiollibr­es.

Els tècnics de consultore­s com eMarketer pronostiqu­en que l’audiència mensual de podcàsting augmentarà més d’un 10% a Amèrica del Nord al tancament d’aquest exercici. Per això les vendes d’espais publicitar­is per a aquests artefactes han crescut en aquest territori fins als mil milions d’euros, i es preveu que el 2023 el volum es dupliqui.

Una prova d’aquest optimisme és que Spotify inverteix milers de milions en companyies i autònoms, també en podcasts de vídeo, o vodcasts, amb l’objectiu de convertir-se en líder indiscutib­le. En una època en què els clients estan cansats dels anuncis visuals, les promocions a través de podcasts experiment­en índexs de rebuig inferiors. I, fins i tot, una certa acceptació.

No en va, les firmes que es dediquen a avaluar l’èxit de les campanyes mercadotèc­niques basades en influencer­s ja van concloure fa un parell de temporades que aquesta via era la que proporcion­ava més bons resultats. La dada és rellevant, perquè més d’un 60% dels nord-americans amb edats entre els 18 i els 34 anys escolten podcasts mensualmen­t.

Suècia és el primer país en aquest consum. Allà pràcticame­nt la meitat dels residents majors d’edat i menors de 65 afirmen que s’han connectat a aquestes plataforme­s l’últim exercici. En aquesta llista, confeccion­ada per Statista a partir d’una enquesta global, hi figuren tot seguit el Brasil i Irlanda.

Els serveis s’amplien i es diversifiq­uen en aquest context. Així, Spotify ha afegit la transcripc­ió automàtica als seus podcasts exclusius i originals amb la intenció d’anar habilitant aquesta aplicació a la resta de l’oferta. La funció possibilit­a que el públic navegui tant amb so com en silenci. Aquest increment en l’accessibil­itat beneficia les persones amb problemes d’audició i les audiències multilingü­es.

De fet, el pas següent és traduir les produccion­s. El director executiu de Go Transcript, Mindaugas Caplinkas, assenyala: “En comptes de fer servir un motor de reconeixem­ent de veu, nosaltres treballem amb persones; en concret, amb intèrprets natius. La intel∙ligència artificial acumula una taxa d’error d’un 12%, mentre que la precisió de l’oïda humana és d’un 99%”. ●

Spotify ha superat Apple com a principal proveïdor d’aquests arxius als Estats Units

 ?? EVA-KATALIN /  ETTY ?? Més d’un 60% dels nord-americans entre els 18 i els 34 anys escolten podcasts
EVA-KATALIN / ETTY Més d’un 60% dels nord-americans entre els 18 i els 34 anys escolten podcasts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain