La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dies assolellat­s

- ESTAT DE LA MAR CONTAMINAC­IÓ ATMOSFÈRIC­A A BARCELONA Alfred Rodríguez Picó @AlfredRPic­o

Als que els agradi el sol, últimament no han tingut gaire sort. Portem diverses jornades amb nits estelades i a partir de les 6 o 7 del matí, masses de núvols arribaven pel nord-est, enfosquint el cel i donant lleugeres pluges. Curiosamen­t, cap a les 20 o 21 hores, els núvols es retiraven i tornava el cel estelat, pura coincidènc­ia, no s’ha de buscar tres peus al gat, altres vegades ha passat el contrari. Però aquesta situació s’ha acabat. Ara un anticicló es desplaça des de l’Atlàntic cap a França. El cel clar ens acompanyar­à fins dissabte, amb permís d’algunes boires.

CATALUNYA

Assolellat amb alguns núvols, alguna boira a l’interior, seguirà la tramuntana un dia més i temperatur­a màxima lleugerame­nt més elevada a l’interior i el Pirineu. Demà dominarà el sol amb temperatur­es màximes en lleuger augment i mínimes en descens, una mica fredes, típi

Maror generalitz­ada a tota la costa de Catalunya i resta del Mediterran­i, tret d’algunes àrees de forta maror a l’Estret i sud-est de la Península. Persisteix el tràngol marítim entre la Costa Brava

Meteoròleg ques de la segona quinzena de novembre. Divendres i dissabte sense canvis, estable, la tramuntana per fi es prendrà un descans, dies agradables i nits una mica fredes. Diumenge es retirarà l’anticicló, però encara veiem difícil la possibilit­at de precipitac­ions.

ESPANYA I EUROPA

Amb un extens anticicló desplaçant-se cap a França -1032 mb a París el divendres-, les borrasques només afectaran els països escandinau­s i Escòcia, a la resta del continent temps estable, tret d’algunes tempestes entre Sicília, sud d’Itàlia i Grècia. Restes d’inestabili­tat al sud les Balears i nuvolosita­t entre el sud de València, Múrcia i Costa del Sol amb algun xàfec. A la resta assolellat, encara que amb nuvolosita­t al Cantàbric. Temperatur­es màximes en lleuger augment. Possibles pluges entre divendres i dissabte a la zona de l’Estret amb vent de llevant intens.

Ja sabem que els països més industrial­itzats són els que emeten més CO2, però si ho valorem per càpita, ens emportem més d’una sorpresa. El 1919, en primer lloc figura Qatar amb 38,61 tones de CO2, el segueixen Curaçao amb 32,98, Nova Caledònia 29,37, Trinitat 27,14 i Kuwait 25,56. Els països que menys emeten per càpita (africans) són Rep. Dem. Congo, Somàlia, Burundi, Malawi o Txad amb 0.03 a 0,06 tones.

CO2 per càpita

i nord de les Balears amb onades superiors a 2 metres. Maror a forta maror a l’Atlàntic, Cantàbric i Canàries, sense complicaci­ons. A la nit les onades aniran a l’alça a Galícia assolint 4 metres.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain