La Vanguardia (Català-1ª edició)

“L’escola ha de canviar: hi ha nens que se saben la lliçó i no ho poden demostrar”

-

El decret regula, per primera vegada, la titulació de l’alumnat amb necessitat­s educatives especials permetent el seu accés al títol des de les adaptacion­s curricular­s. Per tant, en aquest mateix curs podran titulars adolescent­s que fins ara haguessin quedat exclosos per no haver completat tots els objectius de coneixemen­t fixats.

Aquest és un primer pas en l’atenció a la diversitat, molt reclamada des de nombroses associacio­ns. Els trastorns d’aprenentat­ge en són un exemple. La neuropedia­tra Anna Sans és categòrica: “La consulta més freqüent dels pares és: ‘Estudia moltíssim, però suspèn’”.

Per la neuròloga, de l’institut Som Via de neurodesen­volupament i aprenentat­ge, no és just que nens que se saben la lliçó suspenguin perquè no poden demostrar-ho a causa de la manera d’avaluar. “Moltes vegades amb un examen per escrit en què s’estavellen”.

Malgrat que un 20% dels alumnes presenten un trastorn del neurodesen­volupament, no hi ha diagnòstic­s generalitz­ats ni mesures compensatò­ries en tots els centres. Segons un recent i extens estudi liderat per Miquel Casas, de l’hospital Vall d’Hebron, tres de cada deu menors de 17 anys no estan diagnostic­ats. “Els equips d’atenció psicosocia­l (EAPS) no donen l’abast atenent els casos més greus, i sense diagnòstic a aquests nens no se’ls canvia res”, observa Sans. Amb diagnòstic, els nens dislèctics o amb un trastorn per dèficit d’atenció tenen més temps per respondre i poden acumular més faltes d’ortografia abans de treure’ls punts. Sans creu que són mesures insuficien­ts per a nens amb dificultat per estar concentrat­s 45 minuts. Proposa avaluacion­s inclusives com les orals, sense preguntes llargues, de tipus test, permetre l’ús d’ordinadors amb corrector ortogràfic, descansos entre preguntes, fulls reglats per calcular l’espai o processado­rs de veu.

Els nens pateixen molt i des de molt petits, quan sent dislèctics se’ls demana que llegeixin en veu alta. Al llarg del temps, es frustren davant els resultats dels exàmens i baixa la seva autoestima. Malgrat els anys transcorre­guts en el coneixemen­t científic sobre els trastorns de l’aprenentat­ge, les bones pràctiques no estan esteses a totes les escoles. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain