La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pfizer permetrà el genèric de la seva píndola anticovid en 95 països

-

El fabricant de medicament­s Pfizer ha firmat un acord amb la Medicines Patent Pool, amb seu a Ginebra, una organitzac­ió que rep el suport de l’ONU, per permetre que altres fabricants produeixin la seva píndola experiment­al contra la covid, cosa que podria posar a disposició de la meitat de la població mundial un remei eficaç, fàcil d’utilitzar i de transporta­r.

Gràcies a aquest acord, les empreses de medicament­s genèrics podran produir la píndola per utilitzar-la en 95 països, que represente­n al voltant d’un 53% de la població mundial. Per exemple, mentre que una empresa farmacèuti­ca brasilera podria obtenir una llicència per fabricar la píndola per exportar-la a altres països, el medicament no podria fabricar-se de manera genèrica per utilitzar-se al Brasil.

Malgrat que l’acord s’ha assolit abans que la píndola de Pfizer hagi estat autoritzad­a en cap país, els responsabl­es del grup consideren que serà important per combatre la pandèmia.

“És bastant significat­iu que puguem donar accés a un medicament que sembla que és eficaç i que acaba de ser als països d’ingressos baixos i mitjans”, va dir Burrone.

Pfizer vendrà les píndoles que fabrica sota la marca Paxlovid. L’organitzac­ió benèfica Metges sense Fronteres es va mostrar “descoratja­da” per l’acord, que, segons va dir, és restrictiu i exclou països com l’Argentina i la Xina, amb capacitat establerta per produir medicament­s genèrics.

“El món ja sap que l’accés a les eines mèdiques de la covid ha d’estar garantit per a tothom, a tot arreu, si realment volem controlar aques

La pastilla es podrà produir de manera genèrica per utilitzar-la en un 53% de la població

ta pandèmia”, va reclamar Yuanqiong Hu, assessor principal de política jurídica d’MSF.

Pfizer assegura que en el seu assaig clínic la píndola va reduir en un 89% la possibilit­at d’hospitalit­zació o de mort dels adults amb risc de malaltia greu. El fàrmac s’utilitzarà en combinació amb el ritonavir, un medicament contra el VIH que ja es

 ?? DOs EMMERT / AFP ?? Logo de Pfizer a la seva seu de Nova York
DOs EMMERT / AFP Logo de Pfizer a la seva seu de Nova York

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain