La Vanguardia (Català-1ª edició)

El passaport covid s’estén gairebé arreu d’Espanya

El País Basc vol permís judicial i d’altres estudien la mesura

-

Espanya sembla que és a les portes de l’extensió del passaport covid a la major part del territori com a arma per combatre l’increment d’infeccions. Les comunitats que el van implantar, com ara Galícia, estudien ampliar la mesura, i les que no la tenen han començat a estudiar si hi recorren, com Andalusia, València o Navarra, o, directamen­t, han mogut peça.

És el cas del Govern basc, que ahir, sis setmanes després de retirar la pràctica totalitat de les restriccio­ns, va apostar per recuperar-ne algunes per frenar l’expansió del virus. En aquest cas, la principal novetat és que l’Executiu d’Iñigo Urkullu sol∙licitarà autoritzac­ió judicial per implantar el certificat covid per accedir a llocs tancats on cal treure’s la mascareta, com al lleure nocturn i l’hostaleria.

L’anunci del Govern basc va arribar tot just 24 hores després que el mateix lehendakar­i fes públics els dubtes sobre la possible aplicació del passi. Urkullu s’havia mostrat partidari que el passaport covid i la vacunació obligatòri­a de determinat­s treballado­rs es decidís de manera “uniforme” a tot Espanya i va considerar “difícil” que Euskadi adoptés aquesta mena de mesures “si no estan emmarcades en una decisió” d’àmbit estatal. Tot i això, el marge per aplicar altres restriccio­ns és escàs, i la via de la consulta prèvia a la justícia permet a l’Executiu basc blindar jurídicame­nt la seva posició i, en cas de negativa, deixar la pilota a la teulada del Suprem o del Govern central.

El País Basc va anunciar que treballarà, a més, en una segona via per frenar els contagis. El Govern basc ha sol∙licitat als ajuntament­s de les localitats amb elevada incidència la suspensió de les activitats en què no es pugui garantir la seguretat sanitària o, en el seu defecte, el reforç de les mesures preventive­s. Tot i això, tothom a Euskadi mira ara al Tribunal Superior de Justícia del País Basc, que durant la pandèmia es va mostrar poc permissiu amb l’Executiu d’Urkullu i les restriccio­ns que ha vingut aprovant.

En aquest context, el passaport covid emergeix com la principal alternativ­a de les comunitats per controlar la transmissi­ó del virus i evitar una sisena onada, menys virulenta però que també podria cobrar-se un cost humà elevat.

Catalunya i Galícia estan plantejant-se ampliar-lo. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va parlar ahir d’estendre’n l’ús per “evitar endurir les restriccio­ns”. L’Executiu de Núñez Feijóo, per la seva part, està valorant ampliar-lo del lleure nocturn a les visites d’acompanyan­ts als hospitals gallecs.

El passaport covid s’aplica també a les Balears, Cantàbria, Múrcia o Aragó. Ara també Andalusia, la Comunitat Valenciana, Castella i Lleó o Navarra n’estan valorant la implantaci­ó. Al costat oposat, Madrid o Castellala Manxa han descartat la iniciativa. I el Ministeri de Sanitat s’ha negat fins ara a implantar-la de manera general. Cal veure si això pot canviar per la pressió de les autonomies i, sobretot, de cara a aconseguir que els 4,6 milions de ciutadans que no es volen vacunar rebin la dosi. ●

El Ministeri de Sanitat s’oposa ara com ara a una implantaci­ó general del certificat

 ?? EsQUAM PHOTOS / REUTERS ?? Les autonomies, excepte Madrid i Castella-la Manxa, creuen que el certificat frenarà contagis
EsQUAM PHOTOS / REUTERS Les autonomies, excepte Madrid i Castella-la Manxa, creuen que el certificat frenarà contagis

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain