La Vanguardia (Català-1ª edició)

Curar-se de VIH sense tractament

Metges dels EUA constaten que el virus de la sida ha desaparegu­t del cos de la dona vuit anys després que l’hi diagnostiq­uessin

- ISABEL TROYTIÑO

Científics dels EUA han confirmat la curació de la infecció per VIH en una pacient de la ciutat argentina d’Esperanza. El març del 2021 es va notificar que s’havia curat de la infecció que se li havia diagnostic­at el 2013. Noves anàlisis d’ADN ho han corroborat.

Aquesta pacient no s’havia sotmès a un trasplanta­ment de cèl∙lules mare, com els dos primers casos de curació de VIH al món: el pacient de Berlín i el pacient de Londres. Es tracta d’un cas nou, i un dels primers del món, de curació espontània sense tractament.

“Aquest tipus de curació espontània, sense trasplanta­ment de cèl∙lules mare, es va fer públic el febrer del 2020, en tres pacients espanyols”, informa Javier Martínez-Picado, professor d’investigac­ió Icrea a l’institut IrsiCaixa i coautor de l’estudi que recull aquest tipus de cura publicat a Scientific Reports.

El que s’ha desenvolup­at en el cas de curació espontània d’Esperanza notificat per Xu Yu, de l’Institut de Tecnologia de Massachuse­tts (MIT), és “una sofisticad­a tècnica capaç de seqüenciar l’ADN complet del virus integrat a l’ADN del genoma humà”, informa Martínez-Picado.

La investigac­ió sobre el cas d’Esperanza ha demostrat que ja no hi ha còpies funcionals senceres del virus en els 1.190 milions de cèl∙lules de la sang i els 500 milions de cèl∙lules de teixits analitzade­s. L’equip liderat per Xu Yu ha publicat els resultats del cas d’Esperanza a

Annals of Internal Medicine. L’agost del 2020 havia publicat un cas semblant de curació espontània a Nature.

L’equip de Yu ha detectat dues maneres com el virus pot quedar silenciat en els pacients controlado­rs d’elit: per defectes en la seqüència genètica del virus que el fan disfuncion­al o per haver-se integrat en zones inactives del genoma humà que no produeixen proteïnes, una cosa que l’equip de MartínezPi­cado va plantejar com a hipòtesi en les seves investigac­ions.

“Aquestes troballes, especialme­nt amb la identifica­ció d’un segon cas, indiquen que hi pot haver una via de curació per esterilitz­ació per a persones que no són capaces de fer-ho per si mateixes”, declara Yu.

Yu es refereix al d’Esperanza com el segon cas de la història que es cura de manera espontània, igual que s’atribueix el descobrime­nt del primer cas al seu article anterior de Nature, sobre una pacient de San Francisco fent servir la mateixa tècnica. No esmenta la investigac­ió del febrer del 2020 dels seus col∙legues europeus. Per Martínez-Picado, aquesta omissió es deu a la competició científica per ser reconeguts com els primers. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain