La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’indult a Juana Rivas obre la porta a recuperar els seus fills

El Govern central rebaixa la pena i li torna el dret a custòdia

-

El Govern espanyol va aprovar ahir l’indult parcial a Juana Rivas, condemnada per un delicte de sostracció dels seus dos fills l’estiu del 2017 i per no lliurar-los al seu exmarit. Un indult que suposa no només la rebaixa a la meitat de la pena de presó, sinó que es commuten els sis anys d’inhabilita­ció per exercir la pàtria potestat. Aquesta inhabilita­ció, que es canvia per treballs en benefici de la comunitat, permet a Rivas reclamar la custòdia en el procés que se segueix en un tribunal de Sardenya (Itàlia), d’on és el seu exmarit Francesco Arcuri.

La decisió presa per l’Executiu, tal com va explicar el seu advocat, Carlos Aránguez, li deixa “les mans lliures per continuar lluitant pels seus fills”. Per això, va indicar que la seva intenció és fer valer aquesta mesura davant la justícia d’Itàlia, on aquest divendres quedarà vist per a sentència el procés per la custòdia dels nens, que des del 2019 té en exclusiva el pare. Pel que fa a l’indult parcial, l’advocat sol∙licitarà la suspensió de la pena de presó –rebaixada a un any i tres mesos– que Rivas compleix en un centre d’inserció social de Granada.

L’abril d’aquest any el Tribunal Suprem ja va rebaixar la condemna de cinc a dos anys i mig però va mantenir la inhabilita­ció durant sis anys per exercir la pàtria potestat. Es tracta d’un cas complex en què s’han obviat les denúncies que aquesta mare andalusa havia interposat contra la seva exparella per violència de gènere, i per les quals va ser condemnat el 2009. L’estiu del 2017 el cas de Rivas es va donar a conèixer quan es va negar a lliurar els seus fills i es va indicar que era amb ells en un lloc desconegut”.

Rivas havia arribat a Espanya amb els nens el 2016 i havia interposat una nova denúncia contra el progenitor, però el procés no va avançar. Ella mateixa havia relatat que havia marxat de Sardenya, on convivia amb Arcuri, per “la situació diària d’opressió, aïllament i maltractam­ent durant anys” i mesos després va ampliar la denúncia acusant el pare del maltractam­ent del seu fill gran. Com que no van prosperar les denúncies, un jutjat de Granada va ordenar l´entrega dels fills al pare.

El Govern central va explicar que l’indult parcial busca sobretot el bé dels seus fills i té en considerac­ió les “circumstàn­cies vitals en què aquesta dona va haver d’afrontar les decisions”. La ministra Irene Montero va considerar Arcuri un “maltractad­or” i va dir que l’indult “és un acte de justícia i reparació” i el “tancament d’una bretxa entre la legislació sense perspectiv­a de gènere i una mare que va protegir els seus fills de la violència masclista”. ●

La mare farà valer l’indult en el procés que es dirimeix divendres a Itàlia sobre la guarda dels nens

 ?? JO#GE O#TIZ / EFE ?? El Govern espanyol va aprovar l’indult parcial a la mare condemnada per sostreure els seus fills
JO#GE O#TIZ / EFE El Govern espanyol va aprovar l’indult parcial a la mare condemnada per sostreure els seus fills

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain