La Vanguardia (Català-1ª edició)

Debut i renaixemen­t

-

So$ya Yo$chev

Lloc i data: Palau de la M”sica Catalana (15/XI/2021)

Original i intimista recital-debut a Barcelona de la soprano búlgara Sonya Yoncheva. Amb un Palau a mitja sala, la connexió amb el públic va tenir lloc des de les primeres notes de l’ària de Salomé d’Alessandro Stradella i el seu oratori San Giovanni Battista. Yoncheva va desplegar una veu de qualitats tímbriques llustroses, mòrbida i de generosos harmònics que, sota la direcció de Leonardo García Alarcón des del clavecí, es va lluir amb madrigals de Monteverdi, cançons de John Dowland i Orlando Gibbons o àries d’òpera de Cavalli.

Rebirth és el títol del seu últim treball discogràfi­c i va ser el programa que va presentar, amb un sentit estètic i musical reflexiu i variat. A punt de complir trenta-sis anys aquest desembre, Yoncheva està en un estat vocal magnífic, propietàri­a d’una tècnica que li permet administra­r una veu de lírica pura, llisa i polposa que va lluir especialme­nt a les àries Thy hand Belinda de Dido & Aeneas de Purcell o a Oblivion soave de L’incoronazi­one di Poppea de Monteverdi, on va demostrar en totes dues un centre i uns greus propis d’una veu privilegia­da. De correcta dicció, però articulaci­ó menys clara, Yoncheva va contrastar moments màgics com a la cançó medieval búlgara tradiciona­l Zableiano mi agunce, amb la rítmica i empàtica No hay que decirle el primor.

Leonardo García Alarcón al clavecí i la direcció musical va mostrar refinament i mestria estilístic­a per a un recital de pur goig que va acabar amb un sorprenent bis: la cançó d’Abba Like an angel passing through my room. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain