La Vanguardia (Català-1ª edició)

Explosió orquestral

-

La primera vegada que Andrea Motis (26 anys) va actuar al Festival Internacio­nal de Jazz de Barcelona com a líder tenia 16 anys, i va ser concretame­nt en un concert al teatre Coliseum el novembre del 2011. Abans d’això, la trompetist­a i també saxo i cantant ja havia tocat a l’esmentat festival dins la Sant Andreu Jazz Band, sempre sota la direcció de Joan Chamorro.

Deu anys després d’aquella estrena com a cap del seu projecte, Motis torna com cada any al Voll-Damm Barcelona Jazz Festival. I serà avui (Palau de la Música, 20.30 h) amb una proposta de què ja es va poder gaudir fa dues edicions al Teatre-Auditori de Sant Cugat, on ella i el seu grup rendien un particular homenatge al món de la guitarra. Avui se’n podrà gaudir finalment a Barcelona, amb ella acompanyad­a pel seu grup (Ignasi Terraza, Joan Chamorro, Esteve Pi) i amb les guitarres de Federico Dannemann, Marc López, Jurandir Santana i Josep Traver com a coprotagon­istes.

La intèrpret explica que entre el concert que es va degustar a Sant Cugat i el d’aquest vespre “hi ha canvis en la formació respecte a la primera presentaci­ó, i hi ha, per exemple, col∙laboracion­s i música noves, com la que vaig desenvolup­ar amb Jurandir Santana durant el temps de confinamen­t”. El projecte per si mateix, batejat Guitar storm (tempesta de guitarra), va néixer “per una feliç coincidènc­ia de factors: d’una banda, l’interès per l’instrument, que m’atreu, amb què gaudeixo quan escolto música i també quan soc en un escenari. D’una altra, la meva afinitat artística i personal amb els artistes-guitarrist­es que hi van participar. Em feia il∙lusió ser amb cada un d’ells, i davant l’o– portunitat que se’m presentava la idea del projecte va fluir amb naturalita­t”.

Què l’atreu d’aquests guitarrist­es? “De Fede, la seva potència i desvergony­iment, com una puresa crua a l’hora de tocar. De Jura, el seu ritme implacable i la seva cultura i origen bahià; la mestria en tot el tema brasiler i fusió és el súmmum. D’en Marc, que és com eteri, i quan toca, fins i tot quan estudia sol (he tingut el privilegi d’escoltar-lo a l’aula quan anàvem junts al batxillera­t) es crea un àuria al seu voltant i genera un entorn màgic. D’en Josep, la seva capacitat de fusionar-se amb les persones amb qui toca gràcies al seu eclecticis­me i empatia. L’acompanyam­ent que fa que volis amb ell i va sempre amb tu et permet com a músic donar el millor de tu mateix”.

Sobre aquella estrena de fa un decenni com a líder del seu propi projecte, Motis confessa que ho recorda “com una nit de somni, una mica de nervis, un públic càlid i molt amorós que ens van fer sentir increïblem­ent bé a tots i que després he tingut la sort de poder repetir cada any al Palau de la Música, amb diferents projectes. Estic molt agraïda al Festival de Jazz per totes aquestes experiènci­es”.

Superant la pandèmia, el concert d’Andrea Motis coincideix amb la sortida al mercat fa unes setmanes del seu nou àlbum, Colors & Shadows, elaborat amb la WDR Big Band Cologne. ●

Els guitarrist­es Josep Traver, Marc López, Federico Dannemann i Jurandir Santana coprotagon­itzen la nit

Mite i tragèdia d’Elektra i Èdip

I$tèrprets: M. Spyres, E. Gubanova, A. Dohmen, J.A. López, D. Alegret. J.M. Pou (narrador) i O. I C. Liceu Direcció: P. Assante (cor) i J. Pons Lloc i data: Liceu (13/XI/2021)

Impacte instrument­al amb aquest programa còctel on la tragèdia i la música van ser un. En la primera part va brillar la riquesa de la paleta de colors i textures de la música de Strauss amb la Suite d’Elektra (2016) en arranjamen­t de Manfred Hoeck i Tomás Ille, aquest últim no esmentat en el programa de mà. Pons va mostrar el nivell actual d’una formació que ha anat in crescendo.

La segona part la va protagonit­zar l’òpera oratori OEdipus Rex ( 1927) d’Igor Stravinski, una raresa fascinant que no s’havia tornat a sentir al Liceu des de la seva estrena aquí el 1933. Va destacar el tenor Michael Spyres, un Èdip de timbre líric i d’un color de baríton-tenor molt adequat. Dominadora la Jocasta de la mezzo Ekaterina Gubanoba. El baríton José Antonio López va ser un Creont/Missatger d’emissió expansiva i generosa al costat del Tirèsies madur i impecable d’Albert Dohmen. El timbre lleuger del tenor David Alegret com a Pastor va completar amb estil el repartimen­t. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain