La Vanguardia (Català-1ª edició)

El gran amor de Jimmy Love

El primer jugador profession­al de futbol va morir com a soldat a Egipte

- R R4E RlOS

“James Love, nascut a Gushetfaul­ds Cottage, Glasgow, el 17 de març del 1858, mort a Ismailia, Egipte, el 27 de setembre del 1882”, es llegeix en una placa al cementiri de Tell al-Kabir.

Jimmy Love, possibleme­nt el primer jugador de futbol profession­al britànic, va ser un davanter que es va passar la curta vida (24 anys) fugint dels creditors. Quan la seva empresa (a què s’havia adjudicat un contracte d’obra pública per a la neteja dels carrers) va fer fallida, va fer les maletes, va deixar el seu Glasgow natal i es va establir a Darwen (Lancashire), on feia veure que treballava a la fàbrica tèxtil però, de fet, cobrava per fer gols. I quan la gent a qui devia diners el van trobar allà, es va enrolar als marines, a l’exèrcit, i va ser enviat a combatre a Egipte, on va participar en el bombardeig naval d’Alexandria però va morir poc després en un hospital per febre entèrica.

Love és un dels protagonis­tes de la sèrie The English game (Netflix), però la seva història ha estat tan canviada que amb prou feines respon a la realitat, i l’únic que és cert del que s’explica és que era un gran futbolista i que va canviar Glasgow per Lancashire per evadir la justícia, que el perseguia fins i tot després d’embargar els seus béns. Però ni es va casar amb la propietàri­a del bed and breakfast on vivia, ni un excompany del Darwen li va trencar la cama com a venjança quan es va passar al Blackburn Rovers. Tot això només és per al benefici de l’argument televisiu.

Love era el fill d’un comerciant de carbó del sud de Glasgow, i la seva mare va morir quan ell només tenia 5 anys. Jugava per al Partick (res a veure amb l’actual Partick Thistle) i tenia l’empresa en aquell barri de Glasgow, però després de fer fallida va recórrer als amics que havia fet a Darwen jugant una sèrie de partits amistosos. Hi ha diverses teories sobre qui va ser el primer futbolista profession­al, totes difícils de provar perquè en teoria era il·legal i els pagaments es feien per sota mà. Però gairebé amb tota seguretat va ser un escocès. J.J. Lang va lluir els colors del Sheffield Wednesday, malgrat que, més que cobrar un sou, l’amo de l’equip era generós amb les vacances. Els germans Smith, Robert i James, fundadors del Queen’s Park, també van canviar la ciutat escocesa més important per Londres, i se suposa que no per amor a l’art. I Fergus Suter, que també apareix a

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain