La Vanguardia (Català-1ª edició)

La temporalit­at és el gran escull per acordar la reforma laboral, admet Díaz

La vicepresid­enta diu que “és molt difícil” però confia a poder sumar la CEOE

-

Després de 12 acords consecutiu­s i mínims desacords, la ratxa es va truncar. La CEOE es va despenjar de l’acord sobre el mecanisme d’equitat intergener­acional que ha de garantir la sostenibil­itat de les pensions, i va deixar sols Govern i sindicats. Pedro Sánchez i els seus ministres van voler celebrar-ho amb els secretaris generals de CC.OO, Unai Sordo, i UGT, Pepe Álvarez, però l’acte no va tenir res a veure amb la cerimònia de l’1 de juliol a la Moncloa, quan es va remarcar l’acord amb sindicats i també la CEOE sobre la primera part de la reforma de les pensions. Allò d’ahir va ser un discret i breu esmorzar, no hi eren tots i l’absència de la patronal pesa. Quedava lluny del formalisme de l’acte de juliol als jardins de Moncloa.

En temps de pandèmia es pacta millor. Això almenys és el que ha passat a Espanya, on la crisi ha pressionat els agents socials i el Govern a entendre’s. Fossin la primera part de la reforma de les pensions, la pujada del salari mínim interprofe­ssional (SMI), els ERTO... gairebé tot s’acordava. Va fallar l’últim augment de l’SMI al setembre. Res especialme­nt greu. L’ensopegada amb el mecanisme per assegurar la sostenibil­itat de les pensions pesa més. Ja és caça major. Especialme­nt, perquè aixeca dubtes sobre les possibilit­ats d’acord en el

l Senat. El president del Govern, Pedro Sánchez, conversa amb la vicepresid­enta segona i ministra

de Treball, Yolanda Díaz, ahir durant la sessió de control al Govern central celebrada a la Cambra Alta gran tema pendent, la reforma laboral.

Avui precisamen­t hi ha nova ronda negociador­a sobre aquesta reforma i la vicepresid­enta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, creu que l’acord és factible encara que molt difícil. “És difícil, és molt difícil i el problema està en la temporalit­at, perquè no s’ha abordat mai en tota la democràcia espanyola”, va dir la vicepresid­enta. Tot i això, no llança la tovallola: “Em quedo amb les paraules d’una jurista que representa a la CEOE, que deia que el repte de transforma­ció del mercat laboral és molt alt i complex, però no impossible”. Díaz va subratllar que tots els agents socials “s’estan deixant la pell” per assolir un acord, i han suspès totes les agendes per buscar l’acord a tres bandes.

En qualsevol cas, la vicepresid­enta és conscient de la dificultat en les negociacio­ns per a la reforma laboral. L’última reunió de la taula va ensopegar amb la proposta dels nous ERTO permanents, rebutjada tant pels sindicats com per la patronal i que està en fase de nova elaboració.

Però, segons Díaz, el tema crític és la temporalit­at. “Canviarem el paradigma de la contractac­ió, no és una cosa menor, sabent que el nostre país té sectors estacional­s, però tècnicamen­t és possible garantir l’estabilita­t en l’ocupació amb l’estacional­itat”, va dir Díaz.

En aquest terreny, la proposició del Govern central d’un 15% de màxim de contractes temporals per empresa també va xocar amb l’oposició de sindicats i patronal. Tots dos ho considerav­en una norma massa rígida que suposava establir una única xifra per a tots els sectors i totes les empreses. Estan preparant-se fórmules més flexibles, capaces d’adaptar-se més a les realitats sobre el terreny.

El rebuig de la patronal a pujar les cotitzacio­ns crea dubtes sobre el seu suport a reformar el mercat de treball

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain