La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern regularà el lloguer d’habitacion­s i habitatges compartits

-

El Govern va aprovar ahir la memòria preliminar d’un avantproje­cte de llei que té per objecte regular el mercat del lloguer d’habitatges i locals comercials a Catalunya a través d’un nou articulat que s’incorpori al Codi Civil català. Segons la memòria, la inexistènc­ia d’una norma catalana que reguli de manera integral el contracte d’arrendamen­t de béns és un problema tenint en compte la dispersió normativa actual. Per tant, es necessita una llei “que vetlli per l’equilibri de drets entre les parts contractan­ts, que reguli les principals tipologies de contractes amb l’objectiu de reforçar les garanties de totes les parts implicades”.

Aquest finalitat general es justifica en la memòria per una constataci­ó –no plasmada amb dades concretes en el document– que es dona per bona: “la carestia de l’arrendamen­t de residència permanent i l’escassa oferta de lloguer social”. La nova llei és, doncs, necessària, segons l’Executiu, perquè l’accés a l’habitatge de lloguer constituei­x una alternativ­a feble i aquesta falta d’oferta cal revertir-la amb polítiques públiques. “No es pot ignorar que els grans tenidors han estat, durant anys, poc proclius a llogar el seu estoc d’habitatges”. El text afegeix que és precís “adoptar mesures per evitar l’exclusió residencia­l de les persones més vulnerable­s per assegurar la funció social de la propietat (sic) partint de l’interès públic”. En aquest sentit, s’obre la porta a mesures com avaluar la conveniènc­ia de regular el dret de tempteig i retracte i protegir els inquilins.

La memòria explica que la falta de regulació és notòria referent a les noves formes de lloguer, una llacuna que afecta la realitat de les llars compartide­s per diferents famílies o el lloguer d’habitacion­s, com succeeix especialme­nt amb els estudiants.

El mateix succeeix amb usos empresaria­ls relativame­nt nous, com el cotreball.

La proposta busca posar ordre i, sobretot, establir les bases perquè hi hagi un equilibri que protegeixi els inquilins en un context de més regulació i seguretat jurídica per a tots. Després de la publicació de la memòria, s’obre ara un mes de consulta prèvia pública i de tot el recorregut previst fins a la promulgaci­ó de la nova normativa. ●

 ?? FERNANDO ALVARADO / EFE ?? Reclam d’un pis de lloguer
FERNANDO ALVARADO / EFE Reclam d’un pis de lloguer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain