La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Ja puc començar a anunciar-los el final dels escorxador­s”

-

Em vaig llicenciar en Bioenginye­ria i em vaig doctorar en Economia Industrial, però també em vaig frustrar investigan­t amb equips científics que aconseguie­n coses extraordin­àries però després els era igual si servien per a alguna cosa...

Per què?

Perquè als investigad­ors només els valoren si publiquen en un bon Journal acadèmic, però després és irrellevan­t per a la seva carrera si el que descobreix­en serveix o no a la gent.

I vostè va decidir canviar les coses?

Vèiem els milions que es movien al món de les plataforme­s digitals i vam voler connectar la investigac­ió científica, l’empresa i els negocis.

Com?

Vam començar muntant esdevenime­nts per a científics, inversors i empresaris amb beguda i menjar de franc: pizza i cerveses.

Un detall prou important.

Fins que vam muntar la primera edició deHello Tomorrow, el 2011; i una competició de start-ups científiqu­es el 2014; i, any rere any, vam arribar a reunir fins a 1.500 projectes presentats al nostre concurs.

Què van aconseguir?

Que, per exemple, una start-up alemanya, Lilium Aviation, que va presentar un cotxe volador elèctric amb enlairamen­t vertical...

Era ciència o una pel·lícula?

Esperi... i veurà. Van guanyar la competició i aquella victòria els va donar visibilita­t perquè els rebessin els grans de l’aeronàutic­a i els inversors de capital risc.

No va començar Musk així amb Tesla?

També aquells deu estudiants d’enginyeria aeronàutic­a de Lilium que vam ajudar van anar guanyant credibilit­at i reunint capital per enlairar-se com a empresa i avui cotitzen a l’NYSE, la Borsa de Nova York.

He vist el seu web: és al·lucinant.

És una realitat per a la qual s’inverteixe­n ja fortunes a construir i remodelar aeroports a tot el món. I nosaltres els vam donar la seva pista d’enlairamen­t. Identifiqu­em promeses al laboratori perquè els inversors les transformi­n en empreses rendibles.

Ens explica una altra història d’èxit?

M’apassionen les ciències de la salut i un investigad­or de la Politècnic­a de Lausana, Gregoire Courtine, ens va demostrar que havia aconseguit estimular connexions nervioses en paralítics amb la seva tecnologia d’assistènci­a robotitzad­a. I li vam donar el premi el 2014 de 100.000 euros, amb què va aconseguir millorar els seus prototips. Ja estan en fase clínica.

Molt bé, en Gregoire!

Ser petit, com era l’experiment del Gregoire, també té avantatges: les start-ups no han de mantenir enormes estructure­s. I arribarà a ser gegant de la neurotech.

I sense errors no hi ha encerts?

Hi ha sectors en els quals equivocar-se surt més car. Els agricultor­s són reticents a assumir riscos; perquè si tenen una mala collita, necessiten tot l’any següent per refer-se. I, tot i això, necessitem desesperad­ament innovar en biotecnolo­gia agrícola.

Per què?

Per frenar el canvi climàtic. Per això, comencem a col·laborar amb la xarxa d’agricultor­s de Bayer i organitzem una competició per fomentar la innovació entre ells.

Quines són les tendències més prometedor­es que uneixen laboratori i empresa?

Tot el que és menjar, començant per l’agricultur­a, on creuem tecnologie­s...

Digitalitz­ar reg, adob, llum...?

Ara l’essencial és personalit­zar la ingesta de nutrients. Cadascú pot gestionar ja al gram cada nutrient que necessita.

Com?

Coneixent-se a si mateix. Analitzant-se a fons per saber com és i com viu i, en conseqüènc­ia, què ha de menjar: quant, quan i com per gaudir-ne també.

I quan ja ho saps, què fas?

Observem un gran corrent innovador en biotech per produir proteïnes alternativ­es: insectes, per exemple...

I cucs: ja ho hem explicat aquí.

Més revolucion­ària és l’agricultur­a cel·lular: produir carn en laboratori­s avui per escalarne la producció demà en indústries...

El final dels escorxador­s?

Ja puc anunciar-los el final dels escorxador­s, perquè, en comptes de fer créixer la carn en animals, que triga anys a obtenir-se d’un bou o setmanes, d’un pollastre, conrearem cèl·lules en indústries i que ens proporcion­in el sabor i els nutrients del bon bistec.

Com?

Possible Food, per exemple, recrea el sabor i color de la sang utilitzant llevats amb organismes genèticame­nt modificats que després barregen amb proteïnes vegetals.

Bo per a la nostra salut i l’animal?

I en materials de construcci­ó vivim una revolució, com en la programaci­ó de biologia sintètica: amb molt poca energia podem fer moltes més coses. O amb la neurotecno­logia de molècules psicotròpi­ques... Al·lucinant.

 ?? Barcel nIRALT / SHOOTING ??
Barcel nIRALT / SHOOTING

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain