La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’amic francès de Colau

- Jordi Juan Director

L’alcaldessa Ada Colau va aprovar ahir en comissió els pressupost­os de l’Ajuntament de Barcelona per a l’any que ve gràcies al suport de tres regidors que van entrar al ple formant part de la candidatur­a de Manuel Valls. Si l’ex primer ministre francès ja va ser decisiu el 2019 perquè Colau fos elegida alcaldessa, els seus hereus van tornar ahir a apuntalar la líder de Barcelona en Comú perquè pugui prosseguir la tramitació dels comptes. La negativa d’ERC, Junts, Ciutadans i el PP deixava en mans de dos regidors de Barcelona pel Canvi i d’una tercera regidora no adscrita (tots ells elegits en la llista de Valls) el futur dels comptes municipals. No van fallar. Van mantenir l’esperit de Valls i l’alcaldessa té via lliure per aprovar-los.

Si es valora el pressupost, certament el salt endavant és significat­iu: es passa de 2.400 milions a 3.400 milions d’euros. És el gran argument defensat pels grups que governen la ciutat. El problema, segons els de l’oposició, no és l’import final, sinó com s’invertirà aquesta pluja de milions, el pressupost més alt mai executat a la ciutat de Barcelona.

El resultat final d’aquesta votació, pendent encara de l’aprovació definitiva al ple del 23 de desembre, dibuixa l’escenari de les diferents forces de cara al tram final del mandat municipal. Colau surt reforçada, Ernest Maragall es reivindica com a alternativ­a i Jaume Collboni es queda al mig: d’una banda, és dins el govern municipal i és correspons­able de les seves polítiques i, de l’altra, el seu partit vol marcar perfil propi per aspirar a recuperar l’alcaldia que van ocupar enelsprime­rsanysdela­democràcia.AlPSChihad­ivisiód’opinions entre abandonar el vaixell (o sigui el govern municipal) abans de les eleccions, provocar la seva exclusió o aguantar fins al final.

Les enquestes pronostiqu­en una caiguda de la candidatur­a de Barcelona en Comú, però realment no s’entreveu una alternativ­a clara. Tot està força en l’aire i la batalla de Barcelona del 2023 ja es preveu com una lluita apassionan­t. La gran novetat serà que aquest cop el partit de Colau no disposarà del comodí de Manuel Valls. Si queden segons o tercers, és molt probable que perdin l’alcaldia.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain