La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alarma a Occident pel desplegame­nt rus a prop de la frontera amb Ucraïna

L’OTAN demana calma a Moscou, i Suècia avala l’enviament d’instructor­s a Kíev

- GONZALOARA­GONÉS

Les alarmes tornen a sonar entorn de la frontera oriental d’Ucraïna. Els Estats Units, l’OTAN i diversos països europeus han denunciat aquesta setmana el preocupant desplegame­nt de tropes russes a prop d’Ucraïna mentre el Govern de Kíev ha tornat a expressar els seus temors d’una invasió russa, que Moscou tanmateix sempre ha negat.

Coincidint amb una visita a Washington del ministre d’Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba, funcionari­s dels Estats Units ja van començar a advertir la setmana passada sobre activitats militars russes a prop d’Ucraïna.

El Govern ucraïnès calcula que Rússia ha acumulat 100.000 militars.

El desplegame­nt es duu a terme en territori rus, però a prop del territori ucraïnès que controlen els separatist­es avalats per Moscou en una guerra que, mig adormida però latent, ja dura set anys i ha costat més de 13.000 vides. El secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, va advertir Rússia que no cometi cap altre “error seriós, repetint el que va fer el 2014”. Les relacions entre Rússia i Occident s’han deteriorat dràsticame­nt des de l’annexió aquell any de Crimea, després d’un referèndum organitzat i condemnat com a fals, en una operació que Kíev i els seus aliats consideren il∙legal.

El president rus, Vladímir Putin, va negar el cap de setmana els suggerimen­ts occidental­s que Moscou estaria consideran­t un atac militar contra Ucraïna, i les va qualificar d’incendiàri­es. Al contrari, va acusar Washington i l’OTAN d’efectuar maniobres ofensives al mar Negre, segons ell “un seriós desafiamen­t” per a Rússia.

Però l’alarma no s’ha calmat. Aquesta setmana l’OTAN i alguns països europeus també han expressat la seva preocupaci­ó pel desplegame­nt de les tropes russes.

El ministre de Defensa de Suècia, Peter Hultqvist, va avalar ahir dimecres a Swedish Radio News la proposta dels països bàltics d’enviar a Ucraïna una missió d’entrenamen­t militar liderada per la Unió Europea.

La situació recorda la viscuda

Putin ha negat que pensi atacar i critica la presència de l’OTAN al mar Negre, per a Rússia un “desafiamen­t”

el març i abril passats, quan l’emplaçamen­t de desenes de milers de tropes russes a tocar de la frontera ucraïnesa va aixecar temors entre Kíev i els seus aliats.

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenber­g, va demanar a Rússia de ser “transparen­t” sobre les seves activitats en una roda de premsa amb el ministre ucraïnès Dmitro Kuleba. I les va contraposa­r a les de l’Aliança al mar Negre, segons ell exercicis “defensius i transparen­ts”.

L’acumulació de tropes a prop de la frontera amb Ucraïna s’ha fet sense publicitat. No ha passat el mateix amb algunes operacions militars que han coincidit amb la crisi migratòria. La setmana passada uns quants bombarders russos amb capacitat nuclear van patrullar l’espai aeri bielorús. A més, els exèrcits rus i bielorús van fer maniobres militars a prop de les fronteres de Polònia i Lituània.

El ministre d’Exteriors lituà, Gabrielius Landsbergi­s, va dir dilluns als periodiste­s que Occident no pot descartar un atac rus a Ucraïna mentre l’atenció internacio­nal està posada en la crisi migratòria. Els seus homòlegs de França i Alemanya, Jean-Yves Le Drian i Heiko Maas, també es van expressar a favor de la integritat territoria­l d’Ucraïna i van demanar a Rússia “moderació”. ●

 ?? REUTERS ?? L’exèrcit ucraïnès fa maniobres aquests dies a la regió de Kherson, limítrofa amb Crimea
REUTERS L’exèrcit ucraïnès fa maniobres aquests dies a la regió de Kherson, limítrofa amb Crimea

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain