La Vanguardia (Català-1ª edició)

Israel condemna la cooperant espanyola Juana Ruiz a tretze mesos de presó

La defensa va tancar un acord amb la Fiscalia militar, que l’acusava de finançar terroriste­s

- JOFRE NOY Tel-Aviv. Servei especial

La causa oberta per Israel contra Juana Ruiz, la treballado­ra humanitàri­a espanyola acusada de recaptar fons per al Front Popular per a l’Alliberame­nt de Palestina (FPAP), es va resoldre sota els paràmetres acordats entre la Fiscalia militar i la seva defensa. Finalment, complirà tretze mesos de presó i haurà d’abonar una multa de 14.000 euros.

Ruiz ja fa set mesos que és entre reixes, per la qual cosa només haurà de complir sis mesos de condemna. Va ser detinguda l’abril passat al seu habitatge familiar a la zona de Betlem (Cisjordàni­a), sota acusació de “pertànyer a una organitzac­ió il∙legal”. Se l’acusa de desviar fons de la cooperació internacio­nal –procedents d’estats europeus, com Espanya– a les arques del FPAP, que està inclòs a la llista de la UE i els EUA de grups terroriste­s. Amb aquest acord, es van rebaixar de cinc a dos els càrrecs que se li imputen: rebre diners i introduir-los il∙legalment als territoris palestins; i donar servei a una organitzac­ió il∙legal.

Després de l’audiència de la setmana passada, el Ministeri d’Exteriors d’Israel va comunicar que Ruiz, treballado­ra dels Comitès de Salut, “va admetre que va recaptar fons que van ser utilitzats en operacions del FPAP”. El judici a la cooperant espanyola va arribar setmanes després de la catalogaci­ó d’unes altres sis organitzac­ions humanitàri­es palestines com a grups terroriste­s per part d’Israel. “El judici exposa els mètodes utilitzats per aquests grups civils, i demostra el seu paper com a part integral de l’aparell del FPAP”. La diplomàcia israeliana va exigir cooperació a la comunitat internacio­nal per “prevenir que fons d’ajuda acabin en mans terroriste­s”. Però durant la vista d’ahir, la jutgessa va admetre –després de l’exigència de la defensa– que el cas de Ruiz no estava vinculat a les sis oenagés declarades terroriste­s i que la cooperant no tenia coneixemen­t que part dels fons acabaven al FPAP. Segons el digital +972 Magazine, la justícia militar va basar la inculpació a Ruiz incloent-hi extensa informació sobre els sis grups de drets humans “per enfortir el cas d’Israel contra ella”.

Després de l’assassinat d’una jove jueva de 17 anys a Cisjordàni­a l’agost del 2019, Israel va arrestar i va interrogar diversos membres de l’organitzac­ió per a la qual treballava Ruiz. Les declaracio­ns sostretes van servir com a base perquè els serveis secrets israelians vinculessi­n les sis oenagés amb el finançamen­t del terrorisme. Després d’elaborar un dossier que van enviar a cancelleri­es occidental­s per justificar la decisió, una investigac­ió periodísti­ca va revelar que no s’incloïa cap evidència real per justificar l’esmentada designació. Al tribunal militar d’Ofer (Cisjordàni­a), on el 99% dels palestins jutjats acaben sent inculpats, la defensa sol prioritzar arribar a acords amb la Fiscalia per evitar la presó o reduir les penes. Així va passar finalment en el cas de la cooperant espanyola. A la sortida del judici, la María, filla de Juana Ruiz, va celebrar que “és el final d’un malson”. Però no va amagar la seva indignació: “Van difamar la reputació d’algú i van justificar la criminalit­zació de la defensa de drets humans”.

En una nota de premsa, Avigdor Felman, advocat de Ruiz, va assenyalar que “va quedar clar en la confessió de la defensada que l’acusació no va verificar els fets que figuraven en el sumari” i va culpar la Fiscalia de “presentar fets falsos al món sencer”. La cancelleri­a israeliana va declarar que Ruiz “va confirmar en la seva confessió que el FPAP va utilitzar grups humanitari­s il∙legalitzat­s pel Ministeri de Defensa”. Però per Felman, “el seu cas va ser vergonyosa­ment explotat”, i per això qüestiona l’“estatus de la judicatura militar com a cos judicial independen­t”. ●

Una investigac­ió de premsa va revelar falta de proves i l’acusació no va verificar els fets, assenyala l’advocat

Al tribunal militar la defensa sol prioritzar acords de culpabilit­at per evitar o reduir penes

 ?? LAURA FERNÁNDE    EFE ?? Ruiz, arribant al tribunal militar de la presó d’Ofer
LAURA FERNÁNDE EFE Ruiz, arribant al tribunal militar de la presó d’Ofer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain