La Vanguardia (Català-1ª edició)

Joe Biden vol el boicot diplomàtic als Jocs d’hivern de la Xina

-

L’interrogan­t oscil∙la sobre el cap de Joe Biden. Un altre conflicte plana sobre la relació entre les dues grans potències mundials. Després del cara a cara virtual que van mantenir el president dels Estats Units i el seu homòleg xinès, Xi Jinping, els comentaris­tes van remarcar la distensió i civilitat de la reunió. Calma davant la tensió creixent, va titular The New York Times. La Casa Blanca va abaixar el to i va dir que respectava la política d’una sola Xina per descartar bel∙licismes a Taiwan.

Passades només 24 hores, un portaveu del Govern de Washington va haver de sortir a la defensiva i assegurar que el tema dels Jocs Olímpics d’hivern, que se celebraran al gegant asiàtic el febrer del 2022, “no va sortir” en la conversa de més de tres hores dels dos mandataris. Fins i tot s’havia dit que Xi tenia la intenció de convidar-lo formalment.

Aquesta va ser la resposta davant la filtració al The Washington Post que l’administra­ció Biden es decanta irremeiabl­ement pel boicot diplomàtic d’aquell esdevenime­nt i, per tant, encén un altre focus que acosta a una nova guerra freda. No s’obliden les espurnes que van saltar al tauler internacio­nal el 1980 quan els EUA van encapçalar el rebuig que els seus atletes participes­sin en les olimpíades de Moscou.

Canvieu el nom del país i s’entendrà la fricció, tot i que en aquesta ocasió no s’arribarà al límit. La principal capçalera de la capital dels Estats Units ho va donar per fet i va dir que l’anunci no es farà esperar gaire.

Ni el president Joe Biden ni cap alt càrrec del seu Executiu assistiran als Jocs de Pequín. Aquest boicot diplomàtic és una manera de respondre als abusos als drets humans comesos per les autoritats xineses. Tot i això, aquesta decisió no afectaria els esportiste­s dels Estats Units, que hi podran competir.

Segons aquesta informació, si bé tècnicamen­t l’Administra­ció encara no ha definit la decisió, ja s’ha fet la recomanaci­ó formal al president Biden.

Legislador­s demòcrates i republican­s, incloent-hi la presidenta de la Cambra Baixa, Nancy Pelosi, sufraguen aquest buit diplomàtic en protesta per aquells abusos. Alguns conservado­rs s’atreveixen a anar més lluny i sol∙liciten que els esportiste­s dels Estats Units no hi vagin.

“El president Biden va plantejar les seves preocupaci­ons sobre les pràctiques de la Xina a Xinjiang, el Tibet i Hong Kong, va assenyalar la Casa Blanca en el resum dels temes tractats entre els dos dirigents. Però, com ha passat els darrers mesos, l’Administra­ció Biden va guardar silenci sobre les olimpíades d’hivern, i no ha volgut especular sobre un possible boicot, sol∙licitat massivamen­t pels grups en defensa dels drets humans.

Després de mantenir-se la reunió entre Biden i Xi, ja no hi ha cap raó per continuar sense entrar en el tema. Això demostra l’alta sensibilit­at respecte a aquesta qüestió.

La decisió es comunicarà als aliats, però no pressionar­à perquè facin el mateix. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain