La Vanguardia (Català-1ª edició)

Exonerats dos dels condemnats per l’assassinat de Malcolm X

Una investigac­ió revela una conspiraci­ó judicial i policial per inculpar-los

-

Es diuen Muhammad A. Aziz i Khalil Islam. Els seus noms estan vinculats a una de les pàgines més fosques de la història dels Estats Units.

Tots dos van ser condemnats com a autors de la mort de Malcolm X, de religió musulmana i un dels més influents líders de la comunitat negra en la lluita contra el racisme en la dècada dels seixanta. Se’l considerav­a el revers del pacifista Martin Luther King. El destí final els va unir. Tots dos van morir assassinat­s.

Després d’una investigac­ió de 22 mesos realitzada per l’oficina del fiscal del districte de Manhattan, Cyrus R. Vance, i advocats en representa­ció dels dos homes, coneguts al seu dia com a Norman, 3 X Butler i Thomas 15 X Johnson, el resultat arriba a la conclusió que la seva imputació només va respondre a un muntatge.

L’acusador públic i dues de les principals agències d’investigac­ió –l’FBI i el departamen­t de Policia de Nova York–, van ocultar proves clau. Si les haguessin tret a la llum, conclouen ara, això hauria portat a la seva exoneració.

És el que està previst que passi aquest dijous, va explicar Vance a The New York Times. Aziz (a presó fins al 1985) i Islam (alliberat el 1987 i traspassat el 2009) van passar dècades empresonat­s, malgrat defensar la seva innocència, pels trets de tres pistolers. Van obrir foc enmig de la multitud el 21 de febrer del 1965 quan Malcolm X iniciava el seu discurs a l’Audubon Ballroom, teatre i sala de ball de l’alt Manhattan i avui centre d’estudis, el ShabazzCen­ter, batejat pel cognom de la vídua.

Al llarg d’anys, historiado­rs i investigad­ors aficionats van plantejar seriosos dubtes sobre la versió oficial. La revisió del cas –llançada en un documental de Netflix sobre l’assassinat i una nova biografia que va renovar l’interès en el sumari– no explica qui creuen ara els juristes que va matar Malcolm X. I ja van morir aquells als quals se’ls va implicar (va haver-hi un tercer condemnat, però no el van arrestar mai).

Tampoc no revela la identitat dels policies o conspirado­rs governamen­tals que van participar en l’assassinat. Ni es respon a les qüestions de com i per què la policia i els agents federals van fallar en la prevenció d’aquest crim, sabent que Malcolm X estava en el punt de mira.

Sí que reescriu un dels moments tràgics del país. En un moment en què el sistema de justícia torna a estar més qüestionat pel seu racisme i està en el radar de les protestes nacionals, la investigac­ió de la Fiscalia, en col∙laboració amb l’organitzac­ió Innocence Project, que assessora legalment Aziz, revela la realitat que dos innocents van patir aquella discrimina­ció.

En una entrevista amb el Times, Vance demana disculpes en nom de les forces de seguretat, que va fallar a les famílies dels dos homes. “No té remei, però sí que podem reconèixer l’error, la gravetat de l’error”, va remarcar el fiscal en cap.

Va insistir que “aquests homes no van tenir la justícia que es mereixien”. Passats 26 anys, qui va matar Malcolm X? ●

 ?? BETTMANN / GETTY ?? Malcolm X surt del cotxe, aparcat al davant de casa seva, pocs dies abans de ser assassinat
BETTMANN / GETTY Malcolm X surt del cotxe, aparcat al davant de casa seva, pocs dies abans de ser assassinat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain