La Vanguardia (Català-1ª edició)

La geografia passa pel tub

- ANÀLISI ENRIC JULIANA

La revenja de la geografia que fa deu anys augurava Robert D. Kaplan està sent brutal. Els mapes condicione­n el destí de les nacions i els gasoductes cada vegada són més visibles en la cartografi­a del món. Gasoductes i oleoductes dibuixen les línies d’alta tensió d’aquesta temporada tardor-hivern.

En aquests moments les principals conduccion­s de gas a Europa estan inflamades políticame­nt. Alemanya acaba de deixar en suspens la inauguraci­ó del Nord Stream 2, conducció submarina que ha de multiplica­r per dos la tramesa de gas natural siberià a Europa a través del mar Bàltic. El regulador alemany diu al consorci rus Gazprom que no pot ser proveïdor i transporti­sta alhora, per la qual cosa haurà de transferir la titularita­t del gasoducte a una empresa filial que estigui registrada a Alemanya i acrediti prou independèn­cia respecte a la matriu. Quan es va saber que la inauguraci­ó del Nord Stream 2 podria quedar ajornada fins a l’estiu, de seguida es va apujar el preu del gas.

Sorprèn una mica que prèviament Gazprom no estigués al cas d’aquestes condicions, tenint en compte que l’excancelle­r federal alemany Gerhard Schröder, amic personal de Vladímir Putin, es va convertir en directiu del consorci rus tot just va deixar el càrrec. La decisió aparentmen­t administra­tiva dels alemanys arriba en un context molt dramàtic: l’enorme tensió a la frontera entre Bielorússi­a i Polònia i en el confí Rússia-Ucraïna.

L’activació del Nord Stream 2 (55 bcm anuals) és una prioritat estratègic­a de Rússia, que pretén rebaixar al mínim el transport de gas a través del gasoducte Soiuz (40 bcm) que travessa Ucraïna, pagant peatge a aquest país. Objectiu: afeblir econòmicam­ent l’Ucraïna proocciden­tal, mentre continua oberta la lluita pel control de les seves regions orientals. [Un bcm equival a mil milions de metres cúbics de gas].

Com ja va advertir Zbigniew Brzezinski a El gran tablero mundial (1997), imprescind­ible manual de geopolítca, Ucraïna és una peça clau per a l’hegemonia a l’est d’Europa. L’hermètica Bielorússi­a, governada per un vestigi de l’era Breznev, ara és el gat hidràulic que fa pressió sobre polonesos i ucraïnesos.

Aquí tenim un altre gasoducte inflamat: el Yamal Europa (35 bcm anuals), que transporta gas rus a Alemanya a través de Bielorússi­a i Polònia.

Més tranquil·les estan les coses als dos gasoductes que con

Itàlia rep el suport dels Estats Units per liderar plans energètics amb el nord de l’Àfrica

necten Rússia i Turquia. Molt atenta al futur incert de Líbia, Itàlia té garantit el subministr­ament de gas des d’Algèria i des de l’Azerbaidja­n a través del gasoducte Transadrià­tic (10 bcm) que va començar a operar fa uns mesos. Atenció a Itàlia, que treballa els seus propis mapes. John Kerry, delegat especial del president Biden per al Medi Ambient, dimarts va oferir a Roma el suport dels Estats Units al projecte de Mario Draghi de convertir Itàlia en el hub europeu de l’hidrogen verd que aspiren a fabricar l’Aràbia Saudita i els països del nord de l’Àfrica mitjançant la producció intensiva d’electricit­at renovable als seus territoris desèrtics. L’hidrogen verd, vector pel qual aposta fortament la indústria alemanya, pot ser transporta­t a través dels gasoductes avui existents.

Tensa calma en el triangle Algèria-Marroc-Espanya després del tancament del gasoducte Magrib Europa, decidit per Alger. Espanya rep gas algerià pel Medgaz (encara no ampliat), recorre a reserves i descarrega més vaixells de gas liquat. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain