La Vanguardia (Català-1ª edició)

Erdogan vol adquirir a Espanya un portaaeron­aus i un submarí

La setena cimera hispano-turca eleva el vincle a “associació integral”

- Madrra. Correspons­al

El president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, i el de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, es van reunir ahir a Ankara en la que van descriure com una “associació integral” en la relació que uneix aquests dos països, que ahir van celebrar la setena cimera bilateral des del 2009.

Com a mostra, el president turc va expressar l’interès per adquirir un segon vaixell dissenyat per Navantia després de l’avarada recent de l’Anadolu, una rèplica del portaaeron­aus Juan Carlos I. “Però en volem fer un de més gran –va assegurar– i altres projectes, com un submarí o drons”.

Sánchez, per la seva banda, va renovar “l’aposta per l’ingrés de Turquia a la UE”. Per això, va instar Ankara “a perseverar en un acostament progressiu, en una agenda positiva com la proposta pel Consell Europeu”.

Sánchez també va agrair l’exportació de material sanitari turc al principi de la pandèmia i va assegurar que pot “parlar amb sinceritat” amb el president turc, “malgrat les diferèncie­s”.

Van quedar patents quan Erdogan va rebutjar tornar al conveni d’Istanbul contra la violència masclista. “Estem atacant aquesta xacra social, però la dona és sagrada per a nosaltres, i no estem disposats a tacar el concepte de família; per això l’hem abandonat”.

Sánchez va remarcar que Turquia és “un dels rars països” amb què Espanya manté cimeres d’aquest nivell –l’anterior va ser encara amb Rajoy–, malgrat que aquesta ha estat concentrad­a al màxim.

Sánchez va volar al matí i tornava a la nit, després de visitar el mausoleu d’Atatürk i el flamant Palau Presidenci­al, amb sopar d’Estat.

Malgrat les discrepànc­ies, els governs turc i espanyol van voler destacar la seva complicita­t com a “arquitecte­s” de l’Aliança de Civilitzac­ions –per a la qual Erdogan anuncia una subseu a Istanbul–, així com el bon moment comercial.

“Ja hem recuperat les xifres anteriors a la pandèmia”, va assegurar Erdogan, satisfet “per les més de 600 empreses espanyoles que veuen Turquia com un soci fiable”. I va afegir una referència a “la confiança del BBVA”, que acaba d’anunciar una OPA per la totalitat del banc Garanti.

Tornant a la cooperació militar, Erdogan va agrair “la solidarita­t d’Espanya mantenint els Patriot des del 2015, mentre que d’altres se’ls han emportat”. Aquest sistema de defensa antimíssil­s cobreix Turquia en el seu flanc exposat a Síria.

D’altra banda, Erdogan va considerar que “Espanya i Turquia tenen una càrrega excessiva d’immigració irregular” i va advocar per “polítiques comunes a Europa per al seu repartimen­t”.

El mandatari turc va brindar a la delegació espanyola una rebuda amb salves, cavalls blancs, figurants vestits com guerrers altaics i una guàrdia d’honor amb uniforme turquesa. Espanya és, amb Itàlia, un dels països de la UE que mantenen una relació més fluida amb Ankara.

Va acompanyar Sánchez una delegació d’alt rang, amb la vicepresid­enta Yolanda Díaz; el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares; la ministra de Defensa, Margarita Robles; el ministre de Justícia, Fernando GrandeMarl­aska; la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, i la de Transició Ecològica, Teresa Ribera.

En les seves respective­s àrees es van firmar mitja dotzena de memoràndum­s d’entesa, sobre gestió de l’aigua, desastres naturals, energies renovables, esport o cooperació científica a l’Antàrtida. ●

El líder turc oposa la família tradiciona­l al conveni d’Istanbul contra la violència masclista

 ?? MURAT KULA / EP ?? Pedro Sánchez i Recep Tayyip Erdogan ahir a la cimera d’Ankara
MURAT KULA / EP Pedro Sánchez i Recep Tayyip Erdogan ahir a la cimera d’Ankara

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain