La Vanguardia (Català-1ª edició)

Anar-se’n sense fer soroll

- Màrius Carol

Iñaki Gabilondo ha declarat que va camí de fer-ne 80 i que li sembla còmic dir per què se’n va, ja que la gent de la seva edat fa quinze anys que està jubilada: “No m’he adonat que encara hi era fins que vaig veure que era gairebé pornogràfi­c, una falta d’educació; així que, fart de mi, vaig decidir que era el moment”. Va ser un president de l’Uruguai, José Mujica, qui va proclamar que hi ha un temps per arribar i un altre per anar-se’n. Tot i això, a molts ens dona seguretat saber que personatge­s que han estat importants en la vida d’un país segueixen aquí, no com el dinosaure d’Augusto Monterroso, sinó com aquells faroners de l’actualitat capaços d’advertir-nos enmig de la nit dels perills de la costa.

Dimarts Iñaki Gabilondo va rebre l’Ondas per la seva trajectòri­a, coincidint amb l’anunci de la retirada. Com ha escrit Jordi Juan a La Segona, tots ens sentim una mica més orfes. Segurament, perquè en aquest ofici cada cop hi ha més referèncie­s que referents. Un dels seus últims treballs va ser una sèrie documental per a #0, que portava per títol Cuando ya no esté: el mundo dentro de 25 años, que és una font de coneixemen­t. En la tercera temporada, va entrevista­r Martin Baron, aleshores director de The Washington Post, on aquest fa un acte de fe en la seva professió: “El periodisme té futur, sempre que els periodiste­s recuperin els valors tradiciona­ls i recordin que la credibilit­at només s’aconseguei­x amb temps i honestedat”.

Quan va recollir l’Ondas, Gabilondo va voler posar el bon periodisme per sobre de les tecnologie­s. No perquè no les respecti o no sigui conscient que han contribuït a ampliar la informació i el coneixemen­t, sinó perquè “el periodisme és un producte fresc d’una actualitat calenta” i cal ser molt rigorós, mantenir l’esperit crític i comprovar sempre les dades, en un món que ho vol conèixer tot a l’instant.

El telèfon fix va trigar 75 anys a arribar als cent milions d’usuaris; el mòbil, 16; internet, 7; WhatsApp, 4; Instagram, 2 i Candy Crash, un. La tecnologia produeix canvis profunds a gran velocitat. Però el bon periodisme necessita la pausa. Com diu Gabilondo, el més important és no deixar de fer-nos totes les preguntes i no perdre mai la beneïda curiositat. ●

Gabilondo no ha volgut ser el dinosaure de Monterroso, per més que això ens donés seguretat

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain