La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona i els pressupost­os

-

Els pressupost­os són un instrument indispensa­ble per a la gestió de les institucio­ns, sovint utilitzat com un cavall de batalla polític. Així passa ara a l’Estat espanyol i a la Generalita­t de Catalunya. I també ha passat a l’Ajuntament de Barcelona. Fins que la comissió d’Economia del Consistori va donar ahir l’aprovació inicial als comptes per a l’any que ve. El tràmit no va ser senzill: a diferència d’anteriors ocasions, en què els comptes de l’Ajuntament encapçalat per l’alcaldessa Ada

Colau van rebre el suport d’ERC, els republican­s van votar aquesta vegada negativame­nt, al·legant incomplime­nts d’acords previs.

En vista d’aquesta negativa, que els va sorprendre dilluns passat, els comuns, que governen amb els socialiste­s, van salvar l’escull gràcies a tres vots relacionat­s amb Barcelona pel Canvi, la formació que va impulsar l’ex primer ministre francès Manuel Valls. És a dir, d’alguna manera es va tornar ahir a la majoria de la investidur­a de Colau, malgrat que l’alcaldessa s’hi havia mostrat més d’una vegada crítica i preferia governar amb el PSC i amb ERC com a suport preferent, formant un front d’esquerra. Així és la realpoliti­k, condiciona­da aquesta vegada per la conveniènc­ia d’aprovar els comptes.

La llum verda als pressupost­os és una bona notícia per a la ciutat de Barcelona, perquè afavoreix la seva tresoreria. Els pressupost­os de l’Ajuntament per al 2022 arriben als 3.406 milions d’euros, la xifra més elevada de tota la seva història, amb un increment del 4,7% respecte a l’exercici anterior. No aprovar aquests pressupost­os, reforçats amb fons extraordin­aris europeus, podria haver obligat l’Ajuntament a prorrogar els anteriors i, pel camí, perdre uns 400 milions d’euros d’inversió. No aprovarlos seria, per tant, una mala idea en qualsevol circumstàn­cia, i diria poc a favor de les formacions que s’hi oposaven i que, en fer-ho, assumien el risc de contribuir a tombar-los.

Una altra cosa són les raons, en ocasions comprensib­les, per les quals es pot arribar a actuar d’aquesta manera. Els republican­s han considerat potser oportuna la seva negativa perquè les pròximes eleccions municipals s’acosten –estan previstes per al 2023–, les enquestes els donen les millors expectativ­es de vot i, per tant, o almenys així ho han cregut, els convé anar marcant perfil propi de cara als comicis del 2023. Per sort, aquesta estratègia no ha tingut per a tots els barcelonin­s el cost que hauria suposat prorrogar els comptes i disposar de menys diners. ●

El partit que va fundar Manuel Valls ha tornat a ser decisiu a l’Ajuntament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain