La Vanguardia (Català-1ª edició)

El poder dels gestos

- Antoni Gutiérrez-Rubí

La força i l’eficàcia d’un missatge es descompone­n en percentatg­es atribuïts a la part gestual, la vocal i la verbal. Segons Albert Mehrabian, psicòleg nord-americà, considerat un dels referents de la comunicaci­ó no verbal, la proporció d’aquest percentatg­e respondria al principi 55-38-7. És a dir, el 55% de l’atenció s’atribueix al llenguatge del cos, el 38% al to de veu i el 7% restant al llenguatge verbal. El cos parla. Molts gestos icònics fets amb les mans s’han associat amb moviments i personatge­s polítics al llarg de la història, o amb protestes i reivindica­cions. És el cas del triangle feminista o del gest amb els tres dits de la mà, que va sorgir de la sèrie Els jocs de la fam i que després es convertia en símbol de protesta a Tailàndia.

Fa un any, les mesures de confinamen­t van posar en evidència l’augment del risc de patir situacions de violència i abús domèstic per motius de gènere. La realitat

Les mans parlen; són utilitzade­s com a pancarta en protestes i manifestac­ions

angoixant de moltes dones que es veien atrapades a casa amb els seus maltractad­ors va portar l’organitzac­ió Canadian Women’s Foundation a impulsar la iniciativa #SignalForH­elp. Amb un gest senzill i silenciós, fet amb els dits de la mà, s’estableix un missatge universal, a través del qual la víctima pot demanar ajuda en qualsevol moment i donar a conèixer a altres persones que es troba en una situació d’amenaça o perill.

El gest ha demostrat tota l’eficàcia les últimes setmanes quan una adolescent nord-americana va aconseguir escapar-se d’un segrest o quan a Barcelona, més recentment, una dona va fer el gest d’auxili per demanar ajuda mentre era en una sala d’espera amb la seva parella i presumpte maltractad­or. Els gestos amb les mans poden convertir-se en un tret que defineix la identitat i/o la personalit­at. Poden carregar-se de significat, expressivi­tat, simbolisme i plasticita­t. Poden ser part d’un missatge global que capta amb força l’atenció en l’era visual en què vivim, on la imatge ostenta el protagonis­me.

Les mans parlen. Són utilitzade­s com a pancarta en protestes i manifestac­ions. I en el cas concret de Signal for Help, la gestualita­t que forma part d’un codi visual compartit pot salvar vides i ajudar moltes dones arreu del món. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain