La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aprovada la llei que sanciona les quintades, el plagi, la xivatada o el dany al patrimoni

-

La Comissió d’Universita­ts del Congrés va aprovar ahir el projecte de llei de Convivènci­a Università­ria que deroga un codi disciplina­ri del 1954 i que estableix un nou marc basat en la mediació per resoldre els conflictes als centres. La norma anirà directamen­t al Senat sense passar pel Ple, fet que ha suscitat les crítiques de l’oposició.

A partir d’ara, les universita­ts tindran un règim disciplina­ri actualitza­t per sancionar les quintades, el plagi, les xivatades als exàmens o els danys ocasionats al patrimoni dels campus.

Les faltes en el nou règim es divideixen entre tres nivells. Com a molt greus, se sancionen amb l’expulsió d’entre dos mesos a tres anys o la pèrdua de matrícula durant un curs o semestre acadèmic les quintades amb conseqüènc­ies físiques o psíquiques, abusos, plagis, suplantaci­ó o destrucció del patrimoni artístic de forma irreparabl­e.

Com a faltes greus, se sancionen amb l’expulsió fins a un mes o la pèrdua del dret de presentar-se als exàmens en cas d’accedir als serveis informàtic­s, sostreure exàmens, frau acadèmic, destruir greument patrimoni o assetjar en un escarni.

Com a falta lleu, que ocasiona una amonestaci­ó privada, s’entén accedir a zones no autoritzad­es o destruir patrimoni “de forma no greu”.

El ministre d’Universita­ts, Manuel Castells va celebrar haver posat fi a una norma “pre i anticonsti­tucional” i que constituïa un “escàndol” que hagués perviscut fins ara. No obstant això, la norma, l’impuls de la qual va ser inicialmen­t saludat per rectors i estudiants, no ha acabat de complaure cap col∙lectiu.

El projecte va ser aprovat per 20 vots a favor (PSOE, Podem, ERC, PNB i Terol) i 15 en contra (PP, Ciutadans i Vox), i després que el PNB acordés amb el Govern espanyol a última hora que cada universita­t “desenvolup­i” un sistema de mediació en el procedimen­t disciplina­ri. La Conferènci­a de Rectors (Crue) veu de manera positiva aquesta obligació de mediació, però critica que no hi hagi un “mínim comú per al sistema universita­ri” espanyol, i que “hagin aparegut les comunitats autònomes com a instància per intervenir”. Així, on abans només hi havia autonomia università­ria, ara les comunitats poden entrar a regular.

Per la seva part, les associacio­ns d’estudiants (Creup, Ceune, en l’àmbit nacional, i Sepc a Catalunya) han convocat una aturada estudianti­l per avui, dijous, en contra d’aquesta llei i, més especialme­nt, en contra de la reforma università­ria que està preparant el Govern espanyol. ●

Els rectors celebren que es reincorpor­i la idea de la mediació, però critiquen que no hi hagi un mínim comú

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain