La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nedadores competint als 100 metres lliures

-

L’anunci que el Club Natació Barcelona organitzav­a una cursa reservada per a noies va suscitar molt d’interès. Un diumenge d’agost afavoria una assistènci­a nombrosa, tot i que el principal motiu era la curiositat despertada per una competició femenina.

No suposava una novetat estricta, ja que de ben segur que no era la primera vegada que a Barcelona es convocava una prova d’aquestes caracterís­tiques.

En aquest sentit, el Club Natació Barcelona era un pioner que presumia de valentia, ja que no temia adoptar usos i costums que en aquells temps podien escandalit­zar.

No va ser estrany que, en el seu propòsit d’infondre el convencime­nt que saber nedar formava part d’una formació cultural, no trigués a considerar-se que també s’hi havia d’incorporar la dona: no fer-ho hauria suposat una exclusió contrària als principis que van inspirar la fundació d’una entitat tan respectada, exemplar i popular.

I des d’un bon principi va sorgir al club la iniciativa d’estimular la participac­ió femenina en la natació i també en les competicio­ns. Era Emili Solé Brufau, un soci singular, qui va destacar com a animós i protector.

La cursa de 100 metres lliures amb un viratge va tenir poca

El Club Natació Barcelona va ser pioner a donar suport a la natació per a les noies

emoció, ja que Mercè Ribalta es va imposar amb claredat quan va sobrepassa­r la seva seguidora immediata, Rosita Bulbena, ni més ni menys que en dotze metres. Sospito que la guanyadora i la seva germana Clementina eren família de Tomàs Ribalta, el propietari dels banys de Sant Sebastià, una instal∙lació que va adquirir un renom ben guanyat.

A la crònica publicada es destacava el bonic estil i la tenacitat exhibida per les “senyoretes”, terme que no es feia servir en actitud d’igualtat a les curses masculines, ja que no s’escrivia mai “senyorets”.

El que destaca és la llarga vestimenta. A banda de la incomodita­t i la calor que havia de provocar sota un sol de justícia del mes d’agost, tan aviat com s’amarava, el vestit dificultav­a el moviment i pesava.

Però una cosa era nedar, una altra era organitzar curses i participar-hi, i una altra de molt diferent aconseguir que es modifiques­sin els estatuts perquè el Club Natació Barcelona passés a ser mixt i la dona pogués nedar i competir, però també ser sòcia en igualtat de condicions. Va caldre esperar encara uns anys per aconseguir-ho, fins que a l’assemblea general del 1924 es va aconseguir que per fi guanyés el sí. ●

 ?? ?? Mercè Ribalta (amb els braços plegats) va guanyar la competició del 1912 a la Barcelonet­a
Mercè Ribalta (amb els braços plegats) va guanyar la competició del 1912 a la Barcelonet­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain