La Vanguardia (Català-1ª edició)

El mèrit de Buenafuent­e

- Albert Domènech

Andreu Buenafuent­e és una marca televisiva sense artificis. És ell amb la seva manera d’entendre el mitjà i l’entretenim­ent. Potser també el món que ens envolta. És presentado­r i moltes coses més, però el seu gran mèrit rau a tenir clar en cada moment què vol fer i com executar-ho, amb mitjans però sense la necessitat d’utilitzar fum o piruetes còsmiques per edulcorar el producte. Beu de la ironia, la sàtira i l’humor punxant, però blanc. La seva fórmula per fabricar somriures fuig del dard tòxic i es refugia en el cop intel∙ligent, en l’esgarrapad­a necessària però sense arribar a la sang. I trobar aquest equilibri en un moment social en què les xarxes han revolucion­at la nostra capacitat per ofendre’ns no és gens fàcil.

L’Andreu és una ment privilegia­da que fuig de l’afalac i el protagonis­me fora dels platós, però que il∙lumina el mitjà amb unes idees que beuen de la mateixa font però que es van transforma­nt en tots els seus projectes, també radiofònic­s, sota el paraigua de la seva productora, El Terrat, que és el cervell a través del qual s’articulen totes les seves entremalia­dures. S’abraça al surrealism­e, a l’entrevista, al monòleg, a la paròdia, a l’humor negre i al talent d’altres col∙laboradors com Berto Romero, a qui ha anat cedint el seu espai perquè es facin gran amb ell.

Els últims anys Buenafuent­e, que va començar comentant titulars jocosos de la premsa a l’espai de TV3 Persones humanes, presentat per Mikimoto, s’ha convertit en el gran referent dels late night del nostre país, una fórmula que domina a la perfecció però que desgasta moltíssim, sobretot quan cal executar-la pràcticame­nt cada dia. I en això el presentado­r sempre ha estat honest: quan la seva salut mental s’ha vist afectada o les idees corrien el risc de patir un estancamen­t, sempre s’ha estimat més fer un pas al costat i buscar noves motivacion­s. Ja sigui als llibres, el teatre, el cinema, la música o les noves tecnologie­s. O potser tot alhora.

La paraula vertigen no és en el vocabulari d’un comunicado­r que té com a principal tasca convertir l’ordinari en extraordin­ari. Després de més de sis anys a Movistar+ al capdavant del programa Late motiv, el 23 de desembre Andreu Buenafuent­e posarà punt final a aquest exitós projecte amb què va obtenir el 2020 el Premi Nacional de Televisió. Tornarà segur. Amb la fórmula de sempre però amb maquillatg­e renovador. I això també té un mèrit increïble. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain