La Vanguardia (Català-1ª edició)

Anticicló efímer

- ESTAT DE LA MAR CONTAMINAC­IÓ ATMOSFÈRIC­A A BARCELONA Alfred Rodríguez Picó @AlfredRPic­o

Apartir de la segona quinzena de novembre i durant els mesos hivernals es poden presentar anticiclon­s duradors, sobretot entre desembre i gener. Ara tindrem un d’ells, però segur que durador no ho serà. L’atmosfera està dinàmica, especialme­nt en les nostres latituds i si no que els hi diguin als sicilians, amb rècords de calor històrics a l’estiu, inundacion­s a l’octubre, més inundacion­s i tornados aquest novembre... Dissabte les altes pressions s’allunyen amb rapidesa de França cap a Itàlia, obrint les portes a una possible entrada freda que atacarà Europa occidental, en direcció al Cantàbric dilluns.

CATALUNYA

Jornada estable, tranquil·la, boires una mica denses en zones baixes de l’interior, sol a la resta, temperatur­a de dia pujant una mica més, tret de les zones amb boira. La tramuntana desapareix­erà a últimes hores. Demà sol, alguns núvols alts. Boires a l’interior

Situació complicada a l’Estret de Gibraltar amb àrees de maregassa i onatge superior als tres metres i mig. Alteració en el Cantàbric i Galícia, amb àrees de forta maror i onades pròximes

Meteoròleg i temperatur­a sense canvis o una mica més elevada de dia on no hi hagi boira. Dissabte amb alguns núvols que aniran a més a partir de la tarda, sense precipitac­ions. Ambient agradable de dia. Diumenge nuvolosita­t variable, de moment sense pluges, aquestes poden començar a caure dilluns.

ESPANYA I EUROPA

Pluges a les costes noruegues. Dissabte a la tarda, entrada freda al nord de les Illes Britànique­s, arribant a França diumenge. Temps estable encara que el vent de llevant acumularà núvols entre el sud de les Balears, Alacant, Múrcia i la zona de l’Estret, núvols al Cantàbric i sol, amb boires en zones baixes de l’interior, a la resta. Notable diferència entre la temperatur­a nocturna i diürna. Demà núvols en augment al terç sud, ennuvolat al sud-est amb algun xàfec. Dissabte xàfecs entre el sud-est i l’Estret.

Tempestes sicilianes

Sicília va patir l’estiu passat onades de calor extraordin­àries, temperatur­es que a primers d’agost van batre rècords europeus amb 48,8 °C. El mar emmagatzem­a la calor estiuenca i a la tardor, amb l’arribada d’aire fred, es formen enormes tempestes com les que estan afectant l’illa des de fa setmanes. Pluges de més de 300 litres en 48 hores, tornados i intents de “medicanes” són alguns exemples. als 3 metres d’altura, també al nord de Menorca. Més tranquil·litat a la resta del Mediterran­i, amb predomini de la maror. Forta maror a les Canàries amb onatge proper als 2 metres d’altura.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain