La Vanguardia (Català-1ª edició)

Europa intentarà frenar la desforesta­ció

-

(sempre parlem de la nit). Les plantes termoelèct­riques amb sistemes d’emmagatzem­atge d’energia tenen tancs on la calor de les sals es manté a altes temperatur­es entre set i nou hores.

Així mateix, algunes instal∙lacions fotovoltai­ques també poden emmagatzem­ar energia utilitzant emmagatzem­ament electroquí­mic o bateries.

Quina és la producció termosolar de nit? “En termes absoluts, i si considerem la nit des de les 19 hores fins a les 9 hores, el 2019 la termosolar nocturna va produir 1,5 TWh. Atès que a Espanya en aquest horari nocturn es van consumir 147 TWh, podem dir que es va cobrir un 1% de la demanda”, diu Gonzalo Martín, secretari general de Protermoso­lar, que agrupa les empreses del sector. “I a l’estiu la generació termosolar va ser de 0,8 TWh, mentre que Espanya va consumir 37 TWh; per tant, és una mica més d’un 2% de mitjana, amb pics que superen el 3%”, afegeix.

En total (comptant dia i nit) les 49 plantes termosolar­s represente­n un 2% de la demanda elèctrica de mitjana anual a Espanya, però aquest valor es duplica durant el dia (i es redueix a la meitat durant la nit), mentre que la producció a l’estiu supera amb escreix la de l’hivern pel

■ La CE va presentar ahir una proposta de reglament, avançada per aquest diari el dia 9, que establirà els sistemes d’autodeclar­ació i controls sobre importacio­ns de matèries primeres i productes sospitosos de causar desforesta­ció (soja, oli de palma, carn de boví, cacau i fusta de la tala industrial). millor angle d’incidència solar.

“L’objectiu del sector ha de ser augmentar aquest 2% perquè s’incrementi la contribuci­ó renovable nocturna i puguem desplaçar fonts fòssils com el gas”, diu Gonzalo Martín.

“L’emmagatzem­ament actual d’aquesta energia es pot pràcticame­nt duplicar reutilitza­nt o repotencia­nt les plantes que hi ha”, afegeix Martín. Per això, “es podrien utilitzar fons europeus o qualsevol altre mecanisme”. afegeix. “Gràcies a la tecnologia termosolar, es pot enfortir un mix energètic renovable i amb prou suport per proveir la demanda després de la posta de sol. Això redueix la necessitat d’importar combustibl­es fòssils com el gas natural i millorar la independèn­cia energètica”, diu Gonzalo Martín.

L’any passat concretame­nt un 45,5% de l’electricit­at era d’origen renovable a Espanya: eòlica, un 22%; hidràulica, un 12,6%; fotovoltai­ca, un 6,1%; solar tèrmica, un 1,9%, i altres de renovables, un 1,8%. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain