La Vanguardia (Català-1ª edició)

En companyia de Banderas

L’actor estrena amb èxit ‘Company’, el seu nou musical al Soho Málaga

- ESCENARIS JUSTO BARRANCO

Antonio Banderas va tornar ahir a la nit al seu somni, el seu teatre del Soho CaixaBank de Màlaga, a què dedica temps, diners i molta feina. En aquest cas, ni més ni menys que cinc mesos que no cobrarà i que no actuarà en pel∙lícules de Hollywood com ara Indiana Jones, en què ha participat del nou lliurament, cosa que ha provocat –per lesió de Harrison Ford en el rodatge– que finalment l’estrena del nou musical de Banderas al teatre malagueny arribés amb una mica de retard sobre el que estava previst inicialmen­t.

Un musical, Company de Stephen Sondheim, que ahir va convocar espectador­s que anaven de Lluís Homar a Santiago Segura, i que només pel número final, un gran Antonio Banderas cantant Sentirse vivo, cridant a plens pulmons “Vull viure” –i enamorarse–, ja justifica el muntatge.

El musical va ser estrenat originalme­nt el 1970 i de vegades sembla ben bé que habita aquell espai entre les comèdies de Billy Wilder i les de Woody Allen. Almenys temàticame­nt, amb en Bobby, el protagonis­ta, interpreta­t per un Banderes que comença l’obra el dia del seu 50è aniversari i... potser li ha arribat el moment de casar-se. Almenys això li diuen els seus amics, unes parelles casades o a punt de casar-se –grans Anna Moliner i Roger Berruezo en un esmorzar de casament en què ell canta embadalit i ella en canvi s’esgargamel­la a la velocitat de la llum sense que se li travi la llengua davant del públic assegurant que no es vol casar– en què gairebé tots, incloent-hi algun marit, estan enamorats d’en Bobby.

Ell té relacions amb tres dones però no sap què vol. Banderas construeix un personatge dubitatiu, titubejant, que s’explica a través dels altres, que acompanya. Un grup de parelles i núvies interpreta­ts per un grup d’actors portentoso­s –els solos de Lydia

Fairén i Marta Ribera van ser espectacul­ars– enmig d’una escenograf­ia que recrea un tros de l’skyline de Nova York per on passen dies i estacions. L’acció és molt menys efectiva en els moments que estan asseguts amb el paisatge urbà darrere i vola quan prenen les bastides i es mouen en els cercles del gran giratori que presideix l’escenari, de vegades entrecreua­nt-se, protagonit­zant números poderosos com l’obertura del segon acte, Junto a ti.

I Banderas, calladamen­t, al costat de les parelles que protagonit­zen cada número, construeix un personatge que explota al final amb una força inesperada i una ovació final enorme. Banderes va sortir i va assegurar al final que no pot viure “sense música, sense literatura, teatre, cinema; no entenc la vida sense la reinterpre­tació de la natura, incloent-hi la de la natura humana, que anomenem art. I l’art el fem tota aquesta gent d’aquí”, va concloure entre aplaudimen­ts assenyalan­t l’enorme elenc, 26 músics inclosos. ●

 ?? Barce coerrera n AAR ?? Una escena de Company, estrenat ahir a la nit al teatre Soho CaixaBank de Màlaga
Barce coerrera n AAR Una escena de Company, estrenat ahir a la nit al teatre Soho CaixaBank de Màlaga
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain