La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un altre Mundial sense Itàlia? Nooo

- Sergio Heredia

Molts cinquantin­s ens vam italianitz­ar aquella tarda en què Paolo Rossi (a.c.s.) va trobar la pedra filosofal. Era juny i feia calor al desaparegu­t Sarrià l’any 1982. Espanya acollia la Copa del Món de futbol i tres seleccions havien anat a topar en aquella segona lligueta. Dues eren mítiques, la tercera era un outsider.

Hi havia el Brasil de Zico, Sócrates i –ehem– Serginho (terrible contrapunt, potser el pitjor 9 de la història del Brasil mundialist­a). Hi havia l’Argentina de Maradona, Kempes i Passarella. I hi havia l’outsider, la Itàlia de Conti, Altobelli, Cabrini i Gentile. La de Rossi.

D’entre totes tres, només una podia passar a la semifinal. Llavors el món era del Brasil o de l’Argentina. I llavors va aparèixer Rossi.

Rossi era un nano de 25 anys, prim i llest, que ja havia despuntat el 1978, al Mundial de l’Argentina: els seus tres gols i el desplegame­nt de l’antifutbol, el catenaccio italià, havien impulsat els azzurri fins a la quarta plaça.

El futbol de Rossi era fugisser i oportunist­a, i només apareixia quan tocava aparèixer. Un peu aquí, un caparró allà. Les seves rematades eren un prodigi d’encert i coordinaci­ó. Rossi no xutava fort. Xutava col∙locat. Feia mal al porter rival, semblava que li prenia el número.

El catenaccio italià havia assolit una nova dimensió aquell 1982: Gentile era un gos de presa, l’encarnació del mal.

Com podia dir-se Gentile?

En aquell Sarrià, Gentile havia torturat Maradona i ara parava els peus a Zico, mentre que Rossi, la punta de llança del catenaccio, semblava que anava deambulant sobre la gespa, potser despistat, fins que una pilota es perdia per la zona del 9: llavors, aquell tipus primet assenyalav­a un desmarcatg­e, guanyava l’esquena a la defensa brasilera i ho trencava tot.

Tres gols marcaria als brasilers (no era el millor Brasil de tots els temps, Serginho a banda?), dos més als polonesos a la semifinal i un sisè a Alemanya, ja a la final (3-0), davant un Sandro Pertini robaplans: el president vociferava com un tifosi a la llotja d’autoritats, amb tanta gràcia i naturalita­t que ens importava un rave el protocol.

Ens havíem italianitz­at.

Gairebé quaranta anys després, continuo recordant els dies del Naranjito mentre maleeixo el present, perquè l’azzurri està ficada en un embolic. Dilluns s’encallava en la visita a Irlanda del Nord (0-0) i res no garanteix la seva presència als Mundials de Qatar del 2022. Haurà d’anar a la repesca. És l’últim que ens faltava: un Mundial a l’hivern, al Golf i potser, altre cop (ja va passar el 2018), sense Itàlia.

El futbol es mor. Aquell futbol.

El futbol de Rossi era fugisser i oportunist­a, i només apareixia quan tocava aparèixer

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain