La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern central proposa un contracte temporal de fins a tres mesos

Manté la prevalença dels convenis sectorials sobre els d’empresa

- JAUME MASDEU

La temporalit­at serà la clau de l’èxit o el fracàs de la negociació de la reforma laboral. És en com afrontar aquest problema endèmic que arrossega l’economia espanyola i pactar les fórmules per corregir-lo on se la juguen el Govern central i els agents socials. Si bé és complicat perquè el Govern i els sindicats mantenen postures molt diferents de les de la patronal, ara interessa més que mai, i més encara després del desacord en l’últim capítol de les pensions, un pacte a tres bandes, sense deixar ningú fora.

En aquest context, ahir el Govern va presentar les seves últimes propostes a la taula de negociació. Va enterrar definitiva­ment el 15% de límit genèric de contractes temporals per a cada empresa, que havia rebut el rebuig tant de sindicats com de la patronal, i es va moure en el terreny de la contractac­ió.

La principal novetat és que planteja contractes temporals per a activitats ocasionals per una durada màxima de tres mesos i amb límits segons la mida de l’empresa.

El document, a què ha tingut accés La Vanguardia, estableix dos supòsits excepciona­ls de contractac­ió temporal. Els de substituci­ó d’un treballado­r i els de circumstàn­cies de producció.

S’entén per circumstàn­cies de la producció “l’increment ocasional i imprevisib­le de la demanda, fora de qualsevol cicle de reiteració d’activitat de l’empresa, que no pugui ser atès per la seva plantilla habitual”. Inclouen també activitats ocasionals que tinguin caràcter previsible i cíclic.

Aquests contractes per a activitats ocasionals són d’escassa durada, un màxim de tres mesos, i seria el cas, per exemple, dels reforços en hostaleria o els empaquetad­ors de regals que es requereixe­n per Nadal.

És a dir, necessiten justificac­ió clara i a més hi ha un altre límit. Es fixa un límit al nombre d’aquests contractes per a tasques ocasionals que varia segons la mida de l’empresa. En les de menys de cinc treballado­rs, hi ha una limitació anual d’un sol contracte d’aquest tipus, de dos per a les de 6 a 10 persones i de tres per a les d’entre 11 i 30 treballado­rs. A partir d’aquesta plantilla es fixen números i percentatg­es: 5 treballado­rs o 8% de la plantilla per a les de 31 a 100 treballado­rs, 15 o 7% per a les de 101 a 500 i, finalment, 30 o 4% per a les de més de 500 treballado­rs.

En el cas del sector agrari, reconeixen­t que registra una temporalit­at més important, s’amplia el nombre màxim permès en cada tram un cinquanta per cent.

Una altra limitació va dirigida a evitar l’encadename­nt de contractes. En el cas que una plaça sigui ocupada més de cinc mesos en un any per contractes per a activitats ocasionals, la persona que l’estigui ocupant serà considerad­a indefinida. L’alternativ­a seria el contracte fix discontinu, que és la gran aposta per introduir les feines de temporada en la contractac­ió indefinida.

La proposta també estableix límits a la durada d’aquests contractes. A més dels tres mesos com a màxim per als d’activitats

 ?? onEER CERVERA ?? Els nous contractes temporals estan pensats per a activitats ocasionals, com ara els reforços estacional­s en sectors com l’hostaleria
onEER CERVERA Els nous contractes temporals estan pensats per a activitats ocasionals, com ara els reforços estacional­s en sectors com l’hostaleria

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain