La Vanguardia (Català-1ª edició)

El boom de les trameses pel ‘black friday’ penalitza l’ocupació als comerços

El sector de la paqueteria guanya per golejada en contractac­ions de temporada

-

ocasionals, els determinat­s per circumstàn­cies de la producció podran estendre’s sis mesos, amb una opció, per conveni col∙lectiu sectorial, d’ampliar a un any. En els contractes de substituci­ó, la durada la determina la reincorpor­ació del treballado­r substituït.

D’altra banda, també hi ha precisions en els contractes de formació. En el plantejame­nt que s’ha posat damunt la taula, aquests contractes seran d’entre tres mesos i dos anys per als d’alternança, és a dir els que combinen l’activitat de formació amb una activitat laboral retribuïda. A més, els contractes d’adquisició de pràctica profession­al podran ser d’entre sis mesos i un any. El període probatori es limita a un mes i queda encara obert si s’accepten els contractes de formació a temps parcial.

Entrant al terreny dels convenis, la proposta manté la prevalença dels convenis sectorials sobre els d’empresa i la ultraactiv­itat, és a dir, que el conveni no decaigui mentre se’n negocia un de nou. Aquests són elements dels quals el Ministeri de Treball i els sindicats han fet bandera i

Són per a activitats ocasionals, com reforços en hostaleria o empaquetar regals per Nadal

No es podran encadenar i hi ha un límit de contractes d’aquest tipus segons la mida de l’empresa

que, en canvi, provoquen una forta oposició de la patronal.

A més, és la primera vegada que consta que el Govern manté explícitam­ent a la taula de diàleg aquesta prevalença dels convenis sectorials des que el Ministeri d’Economia i el d’Inclusió Social es van incorporar a la delegació governamen­tal en aquestes negociacio­ns. Això indica que si hi havia hagut discrepànc­ies en el Govern en aquest terreny, han quedat solucionad­es.

Respecte als ERTO permanents, el Govern modificarà la seva proposta i la portarà a la pròxima reunió, demà divendres. El denominat mecanisme RED es va presentar la setmana passada i va provocar un rebuig rotund dels agents socials. El van considerar confús, detallista i intervenci­onista. Ara tindrà un nou plantejame­nt.

En espera de reaccions a la nova proposta del Govern, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, va anticipar que enfoquen la negociació “amb esperit de consens” i “sense línies vermelles”, a la recerca de la flexisegur­etat. ●

 ?? INI  C 	N ?? Un treballado­r en un dels centres logístics d’Amazon
INI C N Un treballado­r en un dels centres logístics d’Amazon

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain