La Vanguardia (Català-1ª edició)

El preu de les importacio­ns pujarà un 11% per l’alça dels nolis

Les Nacions Unides adverteixe­n de l’encariment de béns electrònic­s

-

El nus del comerç marítim triga a desfer-se i es repercutir­à l’any que ve sobre el preu de les mercaderie­s. Portar béns de fora sortirà més car. Així ho assenyala la Unctad (Nacions Unides) en el seu últim Informe sobre el Transport Marítim 2021 que s’ha donat a conèixer avui.

Malgrat el recent descens dels preus en alguns índexs –el Baltic Dry Index ha caigut a la meitat des de principis d’octubre–, la situació continua tensa en diverses rutes, depenent de la congestió portuària i del tipus de vaixells de càrrega. I, en el conjunt, el panorama no és encoratjad­or.

“Si es manté l’actual pujada dels nolis del transport de contenidor­s, els preus d’importació a nivell mundial augmentara­n de mitjana un 11%”, assenyala aquest organisme. Aquesta pujada acabarà reflectint-se també en els preus dels productes a les botigues. La Unctad estima que els preus de consum mundials el 2023 seran un 1,5% més elevats del que haurien estat si no s’hagués produït l’encariment del transport marítim. Qui afecta més la pujada? En primer lloc, aquelles economies de mida més petita que depenen de les importacio­ns. Però també aquells països ubicats a Amèrica del Nord i Europa que compren molt a l’Àsia Oriental.

Hi ha nombrosos béns de consum intermedi globalitza­ts que viatgen molt per vaixell: en el cas dels ordinadors i dels productes electrònic­s i òptics, l’augment del preu de consum induït per l’actual pujada de les tarifes podria ser de fins a l’11%.

També corren perill de ser més cares mercaderie­s de poc valor afegit però molt viatgeres, com productes tèxtils, de confecció i cuir, que podrien elevarse un 10%.

En la seva anàlisi, la Unctad és conscient que aquesta situació “amenaça de soscavar la recuperaci­ó”. Perquè a les empreses els costa de trobar materials per produir i és més difícil trobar clients per vendre. Per exemple, als Estats Units i a la zona euro, una pujada dels nolis del transport en contenidor­s del 10% “podria desembocar en una contracció acumulada de la producció industrial de prop d’un 1%”.

Com hem arribat fins aquí? L’estudi repassa circumstàn­cies conegudes. Després de la caiguda de la demanda registrada en el confinamen­t, les noves comandes van arribar al principi del 2021, en el cas dels portaconte­nidors, en nivells mai vistos en els últims 20 anys.

La capacitat del transport es va veure limitada per colls d’ampolla i obstacles logístics. L’escassa fiabilitat de la programaci­ó i la congestió dels ports han provocat un augment de les recàrregue­s i dels temps de demora. “És de preveure que els nolis es mantinguin alts”, resa l’estudi de la Unctad.

No s’ha d’oblidar que des de la pandèmia han quedat problemes estructura­ls no resolts, com les condicions de les tripulacio­ns. Segons els càlculs de la Cambra Naviliera Internacio­nal, uns 250.000 marins (un 8,8% del total) continuen embarcats molt més enllà del venciment dels seus contractes. Només una petita part del col∙lectiu del mar a nivell mundial s’ha vacunat i falta mà d’obra disponible per omplir els vaixells.

Fonts del sector contactade­s per aquest diari consideren que les navilieres, que se senten còmodes amb els actuals marges, difícilmen­t faran marxa enrere de manera ràpida en el seu sistema de tarifació, tenint a més en compte que els costos del transport, per un tema mediambien­tal, en el futur estan destinats a augmentar. “En cap cas la indústria naviliera no tornarà a registrar els guanys modestos de les dècades anteriors”, comenten operadors logístics. I falta poc més d’un mes per a Nadal. ●

A la congestió dels ports s’afegeix la falta de tripulació disponible per als vaixells

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Uns contenidor­s al port de Barcelona
MANÉ ESPINOSA Uns contenidor­s al port de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain